glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Farmacia din grădină – Topinamburul

Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc tuberculii subterani. Numele de topinambur provine de la tribul amerindian „Topinambas”. Topinamburul (Helianthus tuberosus), numit şi „picioică”, „măr-de-pământ”, „morcov-porcesc”, „nap porcesc”, „pere-iernatice”, este o plantă din familia Asteraceae, aparţinând, ca şi floarea soarelui, genului Helianthus.

Are tuberculii asemănători cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul. Ca plantă, arată ca floarea-soarelui, cu care este rudă apropiată. Rizomii, partea preţioasă a plantei, sunt adesea folosiţi în industrie sau ca furaj, dar şi ca medicament, substanţele active din topinambur având rol în reglarea glicemiei, a colesterolului şi a microflorei digestive.

Napul-porcesc conține proteine, deloc grăsimi și, este lipsit de amidon, ceea ce îl face recomandat în cazul persoanelor cu diabet. Este bogat în potasiu, fier, fibre, fosfor, cupru, niacină (vitamina B3) și tiamină (vitamina B1). Principala sa calitate, însă, este cantitatea mare de inulină, un carbohidrat bogat în fructoză, care îi conferă un gust dulce plăcut. Cu cât este mai mult timp depozitat cu atât gustul va fi mai dulce, datorită unor procese chimice care descompune inulina în fructoză – acest lucru este important în procesul de utilizare a napului-porcesc, căci organismul uman nu are abilitatea de-a procesa insulina. De aceea este de preferat să gătim cu napii ținuți o vreme la cămară, ca ei să treacă prin acel proces natural de transformare – altfel, napii abia scoși din pământ pot cauza dureri de stomac și flatulență. Este un motiv pentru care, odată cu creșterea popularității cartofului, cea a napului-porcesc a scăzut, devenind mai degrabă mâncare pentru animale – de unde și numele. Însă planta are o savoare deosebită și preparată așa cum trebuie este o mâncare sănătoasă și delicioasă.

Mai conţin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C. Tulpina şi frunzele au în compoziţie triptofan, leucină şi beta-caroten (provitamina A). Inulina este un polizaharid natural unic, cu 95% fructoză. În afară de topinambur, inulina se găseşte în rădăcinile de cicoare, păpădie şi ale altor plante, dar în cantităţi mai mici.
Inulina are acţiune benefică de la nivelul stomacului pînă la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe în sînge. Leagă o mare cantitate de substanţe care nu sunt necesare organismului, ajutând astfel la eliminarea metalelor grele, a radionuclizilor, a colesterolului, a acizilor graşi, a diferiţilor compuşi chimici toxici. Inulina stimulează capacitatea de contractare a pereţilor intestinali, ceea ce accelerează curăţarea organismului de toxine şi reziduuri. Cercetările au arătat că administrarea de topinambur duce la o scădere a valorilor glicemiei, dar şi la o stabilizare a acestora, atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele care deja suferă de diabet de tip II. Curele cu comprimate se urmează conform instrucţiunilor şi durează o lună de zile. O cură ceva mai lungă, de trei luni, este necesară în caz de diabet de tip I, pentru reducerea progresivă a dozelor de insulină. Tratamentul are şi rolul de a preveni afecţiunile cardiovasculare grave, care sunt principalul pericol în cazul bolii diabetice.

Infecţia cu Candida albicans nu rezistă în faţa acestei plante medicinale. Aceste bacterii inhibă dezvoltarea Candida albicans şi a altor ciuperci parazite, facilitează schimbarea pH-ului, de la unul acid, care favorizează dezvoltarea fungilor, spre unul alcalin.

Asigură necesarul zilnic de fibre, fiind benefic în special persoanelor cu probleme digestive, vîrstnici, diabetici, persoane obeze, cardiace. Planta luptă cu constipaţia, inulina din compoziţia topinamburului normalizează flora intestinală, stimulează peristaltismul intestinal, fiind un remediu blând şi totodată puternic. Are efecte excepţionale în cancerul la colon, stopând stazele, prevenind inflamaţiile intestinului şi chiar având o acţiune antitumorală directă. Indigestia şi dispepsia se tratează tot prin administrarea de topinambur, care sporeşte uşor secreţia de bilă şi de sucuri gastrice şi stimulează peristaltismul digestiv. Fiind bogat în calciu, rizomul acestei plante este recomandat persoanelor cu osteoporoză. Favorizează asimilarea acestui mineral din alte alimente, cum ar fi lactatele, migdalele, nucile, soia, broccoli, spanac, dacă este administrat înainte de fiecare masă. Topinamburul este recomandat şi în perioadele de efort fizic. Prin conţinutul de vitamine A, B, C, iod şi cupru, topinamburul contribuie la stabilizarea sistemului nervos. Măreşte debitul de urină. Atunci cînd e consumat crud, constituie un adjuvant excelent în tratarea acneei şi a unor eczeme. Planta are şi acţiune hepatoprotectoare.

Faima topinamburului ţine de puterea acestuia de a scădea apetitul, fiind ideal în curele de slăbit. Planta are rolul de a ajuta persoanele supraponderale care urmează regimuri alimentare rezonabile, prin care vor slăbi puţin cîte puţin. Rezultatele obţinute în timp sunt stabile şi fără riscuri pentru sănătate. Topinamburul reglează metabolismul lipidic, rămânând unul dintre cei mai eficienţi adjuvanţi în controlul greutăţii corporale. Nu s-au constatat efecte adverse. Dacă apar balonări sau dureri abdominale, remediul se poate lua cu un vârf de cuţit de pulbere de anason sau fenicul, plante care au efect carminativ.  Inulina are capacitatea de a consolida mecanismele de apărare împotriva infecțiilor și de a neutraliza viruși și bacterii care în sezonul de iarnă provoacă răceli și gripe. Inulina ajută organismul să țină glicemia stabilă și de aceea diabeticii, persoanele cu predispoziție de îngrășare sau care luptă cu obezitatea trebuie să consume cât mai multe alimente bogate în inulină.
Datorită efectului lor blând asupra nivelului de glucoză din sânge, alimentele cu indice glicemic redus și mediu pot combate oboseala, ne pot ajuta să ne menținem silueta, să îmbunătățim controlul diabetului zaharat și chiar reduc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Topinambur este bogat în fier care transportă oxigenul și la păr, menținând foliculii sănătoși. Similar cu fierul, cuprul ajută și el la prevenirea căderii părului și stimulează creșterea. Vitamina C din topinambur (anghinarea de Ierusalim) este în plus necesară pentru sinteza colagenului. Colagenul contribuie la un par sănătos prin consolidarea foliculilor și prin menținerea sănătății vaselor de sânge de la nivelul scalpului. Vitamina C din topinambur ajută, de asemenea, la absorbția de fier din alte alimente.

Industrial, din tuberculii de topinambur se obţine alcool. Din suc se produce un concentrat de fructoză (40%), care este întrebuinţat pentru îndulcirea băuturilor, siropurilor, gemurilor, dulceţurilor, umpluturilor pentru bomboane, destinate bolnavilor de diabet zaharat şi cu dereglări ale metabolismului. Se mai prepară siropuri alimentare şi curative. Ca înlocuitor al zahărului, topinamburul este o materie primă promiţătoare. Un hectar de topinambur dă până la 12 tone de zahăr, adică de două ori mai mult decât un hectar de sfeclă de zahăr. Topinamburul e una dintre cele mai bune plante furajere. Contribuie la sporirea cantităţii de lapte la vaci şi la creşterea în greutate a animalelor tinere.

 

 

 

 

Back to top button
Close
Close