glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Farmacia din grădină – Soia

Soia-Glicine max, este o plantă de cultură din familia leguminoase. Din această familia mai face parte fasolea, trifoiul, năutul, lintea sau lucerna. Boabele de soia joacă un rol important în industria alimentară, ele conținând 39 % proteine, 17 % ulei.

Soia conţine până la 40% protide (comparativ cu carnea, care are doar 15-20%), toţi aminoacizii esenţiali (lizină, glutamină, triptofanul), lipide, glucide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni şi lecitină.

Consumul de soia este recomandat în caz de astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate.Fitosterolii, lecitina, acizii graşi Omega-3 şi alte substanţe din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului mamar. Izoflavonele, adică acei compuşi asemănători hormonilor feminini, contribuie la echilibrarea organismului femeilor aflate la menopauză, precum şi la combaterea efectelor menopauzei – osteoporoză, bufeuri, stări psihice contradictorii, circulaţie proastă.

În plus, datorită conţinutului său bogat în proteine integrale este un aliment de bază pentru dieta vegetarienilor, care poate suplini absenţa proteinelor animale.

Numeroase studii au confirmat faptul că în special soia, pe care mulți japonezi, chinezi și coreeni o mănâncă zilnic, este responsabilă pentru sănătatea mai bună a aparatului lor reproductiv și pentru procentele mai scăzute de cancer de sân și de prostata.”

Atât în studiile făcute pe animale cât şi în observaţiile asupra fertilităţii şi natalităţii la oameni au apărut semnale de alarmă privind o legătură între consumul de soia şi scăderea fertilităţii feminine şi masculine. La bărbaţi, scăderea nivelului de testosteron se traduce în apetit sexual şi potenţă sexuală scăzute. Unii autori au ajuns să spună despre soia că este “pastila anticoncepţională vegetală”. Perioada sarcinii: femeile care au o cantitate mare de soia în dietă (fie ca parte a unui regim vegetarian fie sub forma de soia ascunsă în diverse produse alimentare) dau naştere la copii cu o greutate mai mică şi cu probleme de dezvoltare a creierului.
În timpul procesului de fermentare, soia devine mai ușor digerată și absorbită (natto), ceea ce este în special o veste bună pentru cei care suferă în mod normal probleme intestinale atunci când consumă leguminoase. Un motiv pentru care nu declanșează disconfort gastro-intestinal, precum alte forme de soia, este din cauza enzimei nattokinaza. Creată în timpul procesului de fermentare, nattokinaza este utilizată pentru o varietate de scopuri medicinale: cancer, tensiune arterială crescută, accident vascular cerebral, tromboză venoasă profundă, arterioscleroză, hemoroizi, varice, circulație slabă, sindromul oboselii cronice endometrioza, fibromialgia, infertilitate durere, spasme musculare, fibroame uterine.

            Asociat cu  Bacillus subtilis îmbunătățește simptomele sindromului de colon iritabil, susține un microbiom sănătos și ajută la protejarea împotriva inflamației.  Cu toate acestea, în general, beneficiul major al alimentelor fermentate, cum ar fi natto, este faptul că acestea susțin sănătatea generală și imunitatea pentru a reduce riscul de boală și pentru a menține corpul în formă de vârf.

Back to top button