glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Farmacia din grădină – Semințele de Chia

Chia (Salvia hispanica), cunoscută şi sub denumirea de chia mexicană este o specie de plantă cu flori din familia Laminaceae, originară din zona centrală şi sudică a statelor Mexic şi Guatemala .

Semințele de Chia conțin o cantitate impresionantă de fibre, de 8 ori mai mult Omega 3 decât somonul, Omega 6, antioxidanți (de 3 ori mai puternici decât afinele), calciu (de 5 ori mai mult decât laptele), bor (care ajută la absorția calciului în oase), fier (de 3 ori mai mult decât spanacul), potasiu (de 2 ori mai mult decât bananele), cupru, magneziu, zinc, seleniu, fosfor, vit. C (de 7 ori mai multă decât portocalele), Vit. A, complexul de B-uri (B1, B2, B3, B6, B8), Vit. E. Semințele de chia sunt o sursă complexă de proteine conținând 21,2g de proteine/100g, incluzând toți aminoacizii esențiali.

Sunt foarte utile în curele de slăbire dând foarte repede senzația de sațietate, facilitează digestia și curățarea intestinelor acționând ca un burete care absoarbe și scoate afară murdăria depusă. Ajută la relaxarea nervoasă și la eliminarea insomniei prin conținutul mare de triptofan, un precursor al serotoninei și melatoninei. Consumate cu regularitate, pot preveni apariţia diabetului. Reglează nivelul de zahăr din sânge (glicemia) şi previn apariţia bolii. Mai mult, seminţele de chia sunt bune şi pentru persoanele ce suferă deja de diabet pentru că au un indice glicemic foarte mic .

Semințele de chia   ajută la reconstrucția musculaturii după exercițiu fizic dar și după sarcină și naștere.Consumate înainte de a depune efort fizic, seminţele de chia pot furniza o cantitate foarte mare de energie.

Sunt pline de fibre, ceea ce îţi oferă senzaţia de saţietate şi îţi alungă orice poftă de dulce. Pe lângă faptul că sunt foarte uşor de digerat, te ajută să păstrezi această senzaţie de saţietate mult timp îţi reglează apetitul și previn inflamațiile în corp.

Se pot consuma, chiar și de către copii, zilnic, de la 1 linguriță (copii) până la 2 linguri (adulți), înmuiate 15-20 min în smoothie, cerealele de la micul dejun, iaurturi sau budinci. Este indicat să nu depașească dozele persoanele care suferă de hipotensiune (tensiune arterială mică), gravide sau lauze,cei care au probleme de digestie şi deja consumă multe fibre .

Seminţele de chia sunt uşor de integrat în alimentaţie, putând fi adăugate în salate, sosuri, paste, supe, orez sau peşte .Se pot amesteca cu ou, lapte, iaurt, smoothie  şi făină pentru a pregăti clătite.

Concentraţia bogată de acizi graşi Omega 3 care se găseşte în seminţele de chia ajută la lubrifierea articulaţiilor şi  le menţinerea supleţii acestora. Odată ajunşi în  organism, acizii graşi  esenţiali se transformă în prostaglandine, o substanţă care combate durerile şi inflamaţiile.

Medicii au constatat că bolnavii de artrită care au adăugat seminţe de chia în dieta lor au raportat mai puţine dureri si inflamaţii inconfortabile decât cei care nu le-au consumat.Colonul este bine hidratat în  timpul consumului acestor seminţe, ceea ce previne apariţia diverticulitei (inflamaţia diverticulilor dispusi, cel mai adesea, de-a lungul pereţilor intestinului gros).

Consumul de seminţe de chia atrage o mulțime de beneficii şi  la nivel intelectual. Potrivit specialiștilor, acestea fac membranele cerebrale mai sensibile şi îmbunătățesc funcţiile creierului. Seminţele de chia joacă un rol important în menţinerea tinereţii şi naturaleţii organismului, datorită conţinutului crescut de antioxidanţi.

Back to top button