glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Farmacia din grădină – Păpădia

Păpădia este o plantă perenă ierboasă, care creşte până la înălţimi de 10-30 cm. Frunzele adânc zimţate se desprind de la bază, iar singura floare galbenă apare în aprilie şi mai.

Rădăcina şi frunzele sunt bogate în fructoză şi insulină; conţin principii active (lactone sesquiterpenice), acizi fenolici şi steroli. Frunzele au în compoziţie şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine.

Se utilizează ca adjuvant în: anorexie, dischinezii biliare, colecistite, stimularea secreţiilor pancreatice, indigestii, afecţiuni hepatice (insuficienţă hepatică, hepatite, congestie hepatică), hipercolesterolemie, litiază renală şi biliară, gastrite hipoacide, obezitate (în curele de slăbire elimină edemele şi grăbeşte tranzitul intestinal), constipaţie, anemie, afecţiuni renale, gută.

Pentru tratarea unor afecțiuni vasculare, pentru stimularea poftei de mâncare, în dischinezie biliară, afecțiuni cronice ale aparatului urinar, guta cu eliminarea toxinelor din organism, se consumă ceai de păpădie preparat din 1-2 lingurițe plantă întreagă (frunze, rizom, rădăcină) uscată și mărunțită, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni de ceai de păpădie pe zi.

Păpădia se folosește pentru tratarea varicelor, ulcerului varicos, colecistitei. Se consumă infuzie de păpădie preparată din 2 lingurițe de plantă la o cană de apă.

Pentru tratarea eczemelor, se folosește un decoct din 1-2 lingurițe de pulbere de rădăcină, la 250 ml de apă.

Păpădia este recomandată pentru tratarea obezității, pentru tratarea bolilor de ficat și îmbunătățirea circulației. Se consumă frunze proaspete sau ceai de frunze de păpădie.

Pentru tratarea anemiei, angiocolitei, în arteroscleroza, artrită, astenie, boli endocrine, colica hepatică, litiaza renală și vezicală, congestie hepatică, eczeme, gută, hemoroizi, hepatită cronică, obezitate, oligurie, afecțiuni renale și ale căilor urinare, urticarie și pentru stimularea poftei de mâncare

  • cura de primăvară cu salată din frunze tinere de păpădie;
  • suc de rădăcină de păpădie recoltată toamna;
  • tinctură din rădăcină de păpădie, câte 15-20 de picături, de 2-3 ori pe zi, diluate cu apă.

Rădăcina de păpădie consumată sub formă de pulbere este un remediu important pentru diferite forme de cancer și hepatită.Rădăcina de păpădie detoxifică vezica biliară, ficatul, rinichii și limfa, elimină edemele și acneea.

Ceaiul de păpădie, sucul și rădăcina în tratamente pentru uz extern

Pentru a trata cataracta, se face un decoct din tije florale, frunze și muguri. Cu ceaiul de păpădie obținut, se spală corneea, folosind un tampon de vată sterilizată.

Pentru extirparea negilor, sucul alb de păpădie se aplică pe locul afectat de mai multe ori pe zi.

 

Back to top button
Close
Close