glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Farmacia din grădină – Orzul

Orzul – Hordeum vulgare conţine calciu, magneziu, fier, potasiu, mangan, cupru, fosfor, iod, seleniu, zinc, vitamine (A, B1, B2. B6, B12, C, E, K), toţi aminoacizii esenţiali, beta-glucani, clorofilă, plus o sumedenie de enzime active, 23 la sută din orzul verde reprezintă proteină digerabilă ceea ce îl face perfect pentru organismul uman. Are proprietăţi remineralizante, antiinflamatoare, hipotensore, ajută în procesul de recuperare după o perioadă de convalescenţă.
Zincul din compoziţia orzului verde favorizează vindecarea rănilor pielii şi poate reduce leziunile sau problemele pielii. Orzul verde poate reduce acneea şi poate combate infecţiile pielii. Conţinutul mare de fibre face să acţioneze ca un probiotic pentru sistemul digestiv, este util în reducerea colitelor deoarece ajută la ameliorarea inflamaţiilor asociate, la reducerea aciditţii din organism, la reducerea constipaţiei, a tulburărilor de somn. Conţine de 11 ori mai mult calciu decât laptele; de 7 ori mai multă vitamină C decât portocalele; de 25 de ori mai mult potasiu decât bananele; de 11 ori mai mult fier decât ţelina şi de 22 ori mai mult decât spanacul; de 10 ori mai multă vitamină B1 decât spanacul; de 23 de ori mai multă biotină decât laptele; de 250 de ori mai multă vitamină A decât salata verde. Orzul verde este astăzi o plantă ale cărei proprietăţi terapeutice sunt supuse multor studii, având rezultate pozitive şi în afecţiuni aparent incurabile precum cancerul, hepatita, anorexia, diabetul sau tuberculoza.

Salata de orz cu fructe. Ingrediente: 150g orz, fructe uscate (stafide, smochine, nuci, alune), coaja de lămâie rasă, fructe de sezon, miere sau zahăr invertit. Orzul preparat anterior se combină cu fructele uscate, coaja de lămâie, fructe de sezon bine coapte tăiate cubulețe, miere sau zahăr invertit. Se consumă ca mic dejun sau ca masă de seară, separate de alte feluri de mâncare. Cafeaua din orz: este o alternativă a cafelei la gust, dar o sursă de fibre şi potasiu, recomandată pentru copii, adolescenţi, dar și femei aflate în perioada sarcinii, menopauzei și postmenopauzei. Consumul de orz nu este recomandat persoanelor care suferă de enteropatii cu intoleranţă la gluten.

Rubrică oferită de farmacist specialist Adina Paula Tabac – IRIS PHARMA PLUS Deva

Back to top button