Farmacia din grădină – Măceșul

Măceșul “Rosa Canina”este originar din regiunile temperate și este folosit din cele mai vechi timpuri în medicina alternativă, tradițională.
Planta înflorește în luna mai – iunie. Pseudofructele se recoltează începând din luna august până în septembrie (perioadă în care măceşele conţin cantitatea cea mai mare de vitamina C), înainte de venirea toamnei, când fructele îşi schimbă culoarea în roşu – portocaliu. Măceşele sunt bogate în acizi esențiali – acid malic, acid nicotinic, acizi citric, vitamina C şi vitaminele B1, B2, K, P, E, F şi PP, cantități importante de pectine, zaharuri, proteine, lecitina, celuloză , betulină şi licopen (oferă culoare protocaliu intens). Aceste substanțe acționează asupra organismului oferindu-i proprietăți vitaminizante, tonice, imunostimulatoare, oxido-reducătoare, relaxante.
În interiorul fructului de măceșe se găsesc multe semințe mici, comestibile, care sunt o bună sursă de mulți nutrienți. O porție de 2 linguri (16 grame) de măceșe asigură funcționarea normală a organismului, întărește sistemul imunitar prin aportul mare de vitamine are acțiune antiimflamatoare ,cicatrizantă, anti-oxidantă, antitumorală ,menține colesterolul în valori optime, acțiune anti anemică. Sunt un remediu excelent împotriva oboselii, puternic mineralizate prin conținutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf și zinc.
Măceșele își capătă culoarea roșie-portocalie din pigmenții carotenoizi cunoscuți sub denumirea de licopen și beta-caroten. S-a demonstrat că aceștia mențin sănătatea pielii și a ochilor. De asemenea, fructele de măceș sunt bogate în antioxidanți utili pentru combaterea bolilor, printre care vitamina C, catechine, quercetină. O dietă bogată în acești compuși poate ajuta la scăderea inflamației și a stresului oxidativ din corpul tău.
Mai mult, vitamina C joacă un rol cheie în sinteza de colagen și sănătatea imunitară, afecțiuni gastrointestinale – stimulează pofta de mâncare și digestia, au proprietăți astringente, diuretice, dar și ușor laxative, fiind un excelent regulator al digestiei, alergii, obezitate – ajută la eliminarea substanțelor toxice și reducerea stratului adipos .
Se recomandă să folosim măceșele mai ales la schimbările dese de temperatură, în sezonul rece pentru ne întări organismul. Acestea pot fi consumate sub diferite forme: ceai, sirop, dulceață, pastă de măceşe, jeleu din fructe, pudră de măceșe, lichior, tinctura, decoct.
Pulpa fructului nu creează probleme și este bine tolerată, însă perișorii fructului pot cauza reacții alergice severe. De asemenea, în cantități mari poate dăuna celor cu pietre la rinichi și celor care suferă de tromboflebita, ulcer gastric, gastrită, ulcer duodenal.