glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Farmacia din grădină – Ganoderma (Reishi)

Ganoderma (Reishi) este o ciupercă ce creşte în natură, pe scoarţa mai multor copaci, se cultivă  si este una dintre ciupercile folosite de cel mai mult timp în scop medicinal.

În medicina tradiţională chineză ganoderma este considerată un ”elixir al nemuririi”, având capacitatea de a creşte longevitatea şi de a vindeca numeroase boli.Ganoderma lucidum este o ciupercă din clasa Basidiomycetes, care are în compoziţie peste 200 de substanţe bioactive, ea fiind studiată de oamenii de ştiinţă datorită efectelor farmacodinamice deosebite. Ganoderma este considerată o plantă  reîntineritoare care creşte longevitatea, reduce oboseala mentală şi fizică, menţine vitalitatea organismului, susţine şi modulează sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte performanţele organismului.Este folosită în tratamentul cancerului, tulburărilor hepatice, hipertensiunii arteriale şi altor maladii.  Pentru eficiența terapeutică maximă este indicată folosirea in paralel de alimente bogate în vitamina C (citrice, pătrunjel proaspăt,…).  Ganoderma acţionează ca un agent pentru a neutraliza şi îndepărta toxinele nedorite şi periculoase din organism prin filtrarea sângelui.

Ganoderma poate fi utilizată în timpul chimioterapiei şi radioterapiei pentru a reduce efectele secundare, cum ar fi oboseala, lipsa poftei de mâncare, pierderea părului, înlăturarea măduvei şi riscul de infecţii.

Extrem de rară, ciuperca a constituit mult timp un privilegiu al celor bogaţi, cultivarea sa la scară largă făcându-se abia de curând. În China Antică, de pildă, numai împăraţii se puteau bucura de efectele benefice ale ciupercii Reishi, despre care se credea că are proprietatea de a menţine tinereţea şi de a prelungi viaţa.

Reishi îmbunătăţeşte în mod semnificativ funcţionarea sistemului imunitar, având proprietăţi antialergice, antiinflamatoare, antivirale, energizante, antibacteriene şi antioxidante. De asemenea, este un excelent remediu antistres.

Reishi conţine polizaharide solubile în apă, terpenoizi, proteine şi aminoacizi. Polizaharidele solubile în apă au efecte antitumorale, de reglare a imunităţii şi de scădere a tensiunii arteriale. Alţi compuşi din Reishi, acizii ganoderici inhibaă eliberarea de histamină şi îmbunătăţesc funcţiile ficatului, contribuind la alinarea alergiilor. Aceşti compuşi sporesc înmulţirea celulelor macrofage şi celulelor T, Reishi dovedindu-şi utilitatea în tratamentul bolilor sistemului imunitar, inclusiv SIDA şi cancer.Reishi ajută la tratarea anxietăţii, tensiunii arteriale, hepatitei, bronşitei, insomniei şi astmului.Reishi se foloseşte ca adjuvant pentru somn, ca diuretic şi laxativ şi pentru a scădea colesterolul. Pentru că are un gust amar şi lemnos, Reishi este o ciupercă pur medicamentoasă. Doza zilnică recomandată de pudră de ciuperci Reishi este între 1-3 g. Ciupercile Reishi nu sunt toxice şi pot fi folosite în siguranţă de majoritatea oamenilor. Când nu sunt utilizate corespunzător, acestea pot provoca unele efecte secundare: uscăciune a gurii şi a gâtului, deranjarea stomacului sau  sângărari nazale.

Back to top button