glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Farmacia din grădină – Ceara de albine

Ceara este unul din produsele apicole importante obținute de la albine și este produsă de către albinele tinere în vârstă de 12-18 zile, în timp ce albinele bătrâne nu pot produce ceara.

Datorită calităților sale ceara de albine nu interacționează cu sistemul digestiv uman și trece prin organism fără a suferi modificări.Ceara de albine este, chimic, foarte inertă. Ea rezista bine la oxidări și nu este ușor atacată decât de enzimele digestive ale insectelor cum este Galleria. În stup, ceara se încarcă cu impurități dar nu se transformă, ceea ce permite recuperarea ei după mai mulți ani de folosire prin simpla reîncălzire și purificare.
De reținut este că substanțele dizolvate sau încapsulate în ceară sunt dizolvate și cedate lent, ceea ce face ca ceara să fie utilizată cu succes în industria farmaceutică.
În același timp, ceara are capacitatea de a reține din organism toxinele, ea fiind utilizată cu succes în curățirea cavității bucale, iar datorită prezenței vitaminei A, este folosită în tratamentul afecțiunilor cutanate și ale membranelor mucoase de la nivelul gurii.Ceara de ceară albă sau galbenă este folositoare, mai ales pentru persoanele care suferă de răceală. Acesta poate fi administrat în siguranță copiilor dacă nu există alergii la componente. Ceara este un bun antiseptic, are proprietăți bactericide și, prin urmare, este inclusă în compoziția multor medicamente din gât. În plus față de funcția antiinflamatorie, are proprietăți de vindecare a rănilor, ceea ce a făcut un tratament favorit pentru arsurile și rănile vindecătorilor tradiționali.
Administrarea orală a cerii intervine și în tratamentul colitelor spastice iar rășinile pe bază de ceară de albine tratează eficient tulburările circulației periferice de la nivelul membrelor inferioare.
Unguentele pe bază de ceară îmbunătățesc calitatea pielii, iar unele rețete populare obținute din  ceara și unt se folosesc la tratarea lupusului. Proprietățile antiinflamatorii recomandă ceara de albine în tratamentul eczemelor și erupțiilor cutanate, însoțite deseori de mâncărimi. Eczemele țin să se accentueze îndeosebi în sezonul rece, atunci când pielea devine mai uscată.
În aceste cazuri, este recomandată folosirea unui amestec din ceară de albine, ulei de măsline și miere.Bogată în vitamina A, ceara de albine hrănește pielea, grăbind vindecarea rănilor.  Din ceară, miere și ulei de măsline poate fi preparat, de asemenea, un unguent cu aplicare topică, indicat pentru calmarea mâncărimilor și stoparea sângerării provocate de hemoroizi.
Ceara ajută pielea să aibă o structură netedă şi elastică (aspect), de aceea este mult utilizată în cosmetică, pentru epilare și în prepararea diferitelor măşti. Pentru a hidrata părul uscat,  se aplică o mască obţinută dintr-o linguriţă de ceară de albine topită cu 2 gălbenuşuri, 100 ml alcool , 50 ml de apă şi 2 linguriţe de miere. O altă variantă ar fi să aplici o mască dintr-un gălbenuş, 1 lingură de ulei de ricin, 1 linguriţă de ceară de albine încălzită, 10 picături de tinctură de propolis şi 2 linguriţe de miere.

În medicina internă, se folosește ceara fie sub forma unor bomboane amestecate cu miere și vitamine pentru a stimula secrețiile salivare și gastrice ajutând și la curățarea dinților de piatră, tartru, culoarea galbenă, mai ales la fumători; de asemenea, este foarte activă în paradentopatii, întărind gingia.

 

Back to top button