glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Farmacia din grădină – Bambusul

Bambuşii sunt un grup de plante arborescente perene din familia Poaceae. Există în jur de 1000 de specii de bambuşi. Bambusul este cunoscut şi ca „arborele de fier”. fiecare parte a ei este folosită de culturile asiatice și diferite grupuri etnice în diverse domenii de activitate, de la construcții, obiecte de mobilier, instrumente muzicale, cum ar fi fluierele, de exemplu, dar și pentru producerea de hârtie și chiar în bucătărie. Bambusul devine, astfel, una dintre cele mai utilizate și versatile plante de pe planeta. Lăstarii de bambus reprezintă germenii care cresc lângă planta de bambus. Acești lăstari sunt comestibili și aparțin unei plante care crește cel mai repede pe această planetă. Există o specie de bambus, „ Chinese Moso”, care poate să crească până la 100 de cm pe zi! Foarte multe specii de bambus au lăstari, dar numai câteva dintre acestea pot fi cultivate și consumate. Unele specii conțin  cianura, care poate fi eliminată fie prin fierbere, fie prin înmuierea lăstarilor în apă, peste noapte.

S-a demonstrat faptul că lăstarii de bambus au un conținut redus de calorii– o cantitate de 100 de grame de lăstari conțin doar 20 de calorii. Carbohidrații care se găsesc în ei nu se ridică la mai mult de 3-4 grame la suta de grame și conținut redus de zahăr– cantitatea de zahăr găsită în lăstari este de aproximativ 2,5 grame la 100 de grame. Această cantitate este mai mică decât cea care se găsește în multe fructe și legume. Deasemenea lăstarii de bambus conțin  grăsimi atât saturate cât și nesaturate. Acestea din urmă sunt esențiale pentru organismul uman, deoarece au un efect de control asupra colesterolului „rău”.

Potrivit cercetărilor care s-au făcut, planta are proprietăți anticancerigene foarte puternice, conține foarte multe proteine, vitamine și minerale, multe fibre, iar consumul unei cantități suficiente din acestea, este esențial pentru a avea o digestie ușoară și sănătoasă. Așadar, să incluzi în dieta ta lăstari de bambus poate fi o idee extrem de bună.

Lăstarii, dar și frunzele de bambus reprezintă un foarte bun remediu pentru viermii intestinali și alte probleme ale stomacului, cum ar fi ulcerul. Ei conțin o cantitate mare de potasiu,  un element esențial pentru scăderea și menținerea tensiunii arteriale.

Bambusul are rolul de a reduce anxietatea, stresul, depresia și toate celelalte emoții negative cu care cineva se poate confrunta.

Back to top button
Close
Close