glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Cum acționăm în caz de șoc anafilactic

Șocul anafilactic este o urgență medicală, deoarece poate fi mortal. De aceea, dacă vă aflați lângă o persoană care face șoc anafilactic, este bine să știți ce este de făcut pentru a salva viața persoanei respective.

Ce este șocul anafilactic (anafilaxia)?

Anafilaxia este o reacție alergică severă care survine brusc și poate cauza moartea, de aceea trebuie să știm să recunoaștem simptomele. De asemenea, trebuie să știm să acordăm primul ajutor în caz de șoc anafilactic. Anafilaxia este cel mai grav tip de reacție alergică. Aceasta are loc la scurt timp după ce persoana afectată a fost expusă la alergenul declanșator și poate fi mortală. Anafilaxia este indusă de eliberarea de proteine din anumite tipuri de leucocite. Aceste proteine sunt substanțe care pot declanșa sau agrava o reacție alergică. Eliberarea acestora poate fi indusă fie de o reacție a sistemului imunitar, fie de o altă cauză fără legătură cu sistemul imunitar. Anafilaxia este diagnosticată pe baza simptomelor și semnelor prezentate de pacient. Ca tratament primar, se prescriu injecții cu epinefrină (adrenalin), uneori în combinație cu alte medicamente. Persoana, fiind sensibilizată în urma introducerii unui alergen în organism, este susceptibilă să reacționeze violent la introducerea ulterioară a unei noi doze, chiar minime, din acest alergen.
Aproximativ 0,05–2% din populația mondială suferă de anafilaxie la un moment dat de-a lungul vieții.
Simptomele șocului anafilactic: reacții alergice cutanate (prurit), umflarea feței, a ochilor, a buzelor sau a gâtului, constricția căilor respiratorii, ducând la sufocare, puls slab și rapid, greață, vomă, diaree, amețeală, stare de leșin, stare inconștientă.
Factori care declanșează șocul anafilactic: medicamente, produse alimentare ca: alunele, peștele sau crustaceele, înțepăturile de insecte, în special de albine, viespi, ploșnițe.
Primul ajutor în caz de șoc anafilactic trebuie acordat foarte rapid, de la primele simptome și cuprinde următoarele manevre:
– sună la numărul de urgență 112,
– întreabă pacientul dacă are injecția sau autoinjectorul cu adrenalină. Epinefrina (adrenalina) este tratamentul primar al anafilaxiei.
– dacă pacientul are adrenalina, întreabă-l dacă îl poți ajuta să o injecteze. Adrenalina se injectează în mușchiul coapsei anterolaterale. Injecția poate fi repetată la fiecare 5 sau 15 minute dacă pacientul nu răspunde bine la tratament.
– pacientul trebuie să stea culcat pe spate
– dacă vomită sau are sângerări bucale, întoarce persoana pe o parte, pentru a evita sufocarea
– desfă nasturii hainelor și acoperă pacientul cu o pătură, dacă se poate
– IMPORTANT: nu-i da nimic să bea!
– dacă nu respiră și nu se mișcă, începe manevrele de resuscitare: 100 de apăsări pe piept pe minut, până la sosirea ambulanței
Dacă ești alături de cineva care are simptome de șoc anafilactic, nu aștepta ca starea lui să se îmbunătățească de la sine. Acordă-i imediat ajutor cu medicația și chemarea ambulanței. În cazuri severe, șocul anafilactic netratat poate duce la moartea pacientului în 30 de minute. O pastilă de antihistaminic nu este suficientă pentru tratarea șocului anafilactic. Aceste medicamente ajută la îndepărtarea simptomelor de alergie, dar nu vor funcționa în cazul unei reacții severe.

Back to top button
Close
Close