glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Cel mai vechi tricolor din Transilvania va fi adus la Ţebea

Muzeul „Astra” din Sibiu a finalizat restaurarea celui mai vechi tricolor din Transilvania şi l-a redat „proprietarului” – comuna Ribiţa. Drapelul care datează cel puţin din anul 1869 va putea fi văzut, duminică, la Ţebea, în momentul în care delegaţia Primăriei Ribiţa va depune o coroană de flori la mormântul lui Avram Iancu, dar şi după aceea.

„E un obiect cu o valoare inestimabilă pentru noi, dar cred că şi pentru toţi românii din Ardeal. Ne-a bucurat foarte mult ajutorul Muzeului Astra din Sibiu, unde a fost restaurat. Specialiştii de acolo ne-au predat înapoi tricolorul, dar ne-au făcut şi un set de reguli pentru păstrarea lui pe care le vom respecta cu stricteţe”, spune primarul comunei Ribiţa, Ioan Faur. Acesta adaugă că, deocamdată, drapelul, înalt de 178 de cm şi lat de 114 cm, este depozitat într-un spaţiu securizat al Primăriei. „E o minune că a rezistat atât de mult timp şi încercăm să fim demni de a beneficia de o asemenea minune. Probabil că, pe viitor, cel mai vechi tricolor din Transilvania va fi expus la Casa Memorială <Crişan>, dar după ce vom finaliza proiectul de restaurare a imobilului”, adaugă primarul.

Descoperit în podul bisericii

Tricolorul de la Ribiţa a fost descoperit în 2004, de către unul dintre cei mai importanţi istorici hunedoreni, prof. dr. Ioachim Lazăr. Domnia Sa a relatat, pentru „Glasul Hunedoarei”, momentul descoperirii: „Eram la Crişan, pe când lucram la monografia comunei. Am urcat în podul bisericii. În semi-întuneric, printre obiectele aruncate prin pod, mi s-a părut că zăresc un tricolor. M-am aplecat şi aşa a fost. Apoi am făcut cercetări şi am publicat o lucrare în care chiar aşa l-am numit „Cel mai vechi tricolor românesc din Transilvania”, în speranţa că vreun muzeu sau vreun cercetător va veni şi mă va contrazice. Până acum n-a venit nimeni, şi-au trecut mai bine de 10 ani de atunci. Este un obiect extrem de important. Înainte de 1918, tricolorul românesc nu era scos la vedere decât la ocazii importante. În cel de-al Doilea Război Mondial şi pe vremea comuniştilor, acest drapel a fost ascuns în turnul bisericii din Crişan. Un copil s-a urcat cu el până pe bârnele acelea de lemn din vârful turnului, acolo unde nimeni nu poate ajunge, şi l-a pitit acolo”.

Legătura indirectă cu Avram Iancu

Tricolorul Românesc poartă înscrisul „Trăiască dr Iosif Hodoş”, apoi are inscripţionat anul 1869, o cifră „9”, şi încă o cifră care astăzi nu se mai vede. Dr. Iosif Hodeş a fost una dintre personalităţile importante ale Ţării Zarandului în acele vremuri, fiind cel care, împreună cu alţi intelectuali din zonă, dar şi cu ajutorul financiar al celor 29 de comune din aria amintită, a pus bazele „Colegiului Greco-Ortodox” din Brad, inaugurat oficial în mai 1870, fiind vorba despre actualul Colegiu Naţional „Avram Iancu”.

4 Comments

  1. FRAȚI ROMÂNI, CEREȚI PARLAMENTARILOR VOȘTRI SĂ RIDICE PRAGUL ELECTORAL LA MINIM 8%!

Back to top button