glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Teodor Meleşcanu, de la grădiniţa din Brad în fruntea SIE. Un brădean conduce “spionii” României

Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe al României, a împlinit ieri 72 de ani. El a văzut lumina zilei în 10 martie 1941, în Brad. Chiar dacă nu a stat foarte mult în capitala Zarandului, Meleşcanu se simte legat de această zonă şi în special de Crişul Alb, pe malul căruia a copilărit, ori la Brad, ori în satul bunicilor la Buteni.
Registrele Bisericii Ortodoxe “Sfântul Nicolae” din Brad păstrează dovada botezului lui Teodor Meleşcanu în acest lăcaş de cult, unde a primit şi primele noţiuni de educaţie religioasă, încă pe vremea când era doar la grădiniţă.
Puţine amintiri despre copilăria la Brad
Actualul şef al SIE nu a stat prea mult la Brad. În jurul vârstei de cinci ani, a plecat în satul bunicilor materni, la câţiva kilometri în jos pe Crişul Alb, în Buteni. Iar de acolo, mai departe viaţa avea să-l poarte prin Arad, Bucureşti, iar mai apoi ca diplomat în “lumea mare”. Cu mai bine de 15 ani în urmă, când Teodor Meleşcanu era liderul APR, fosta lui educatoare de la Brad îşi amintea cu nostalgie despre copilul, “năzdrăvan dar isteţ, care de atunci promitea să ajungă o personalitate importantă”. Între timp, fosta educatoare a lui Teodor Meleşcanu şi prietenă a mamei lui a trecut la cele veşnice. În Brad nu mai este nimeni care să-şi aducă amin­te de copilul ce avea să îmbrăţişeze o carieră în diplomaţie şi mai apoi în politică. Când este întrebat despre Brad, Meleşcanu se declară însă mândru că s-a născut în această parte a ţării Moţilor şi spune că o parte importantă din educaţia pe care a primit-o este legată de apartenenţa lui la această zonă. “Mă simt foarte legat de Zarand. Eu sunt un om credincios, faptul că am fost botezat în biserica din Brad înseamnă mult pentru mine, chiar dacă cea mai mare parte a copilăriei mi-am petrecut-o în satul Buteni, lângă Sebiş, unde aveam bunicii din partea mamei” povesteşte Meleşcanu.
Şeful SIE este născut în aceeaşi zi cu Osama bin Laden
După ce a plecat, copil fiind, din Brad, Teodor Meleşcanu a absolvit Liceul “Moise Nicoară” din Arad şi a continuat studiile la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. După facultate a fost angajat în Ministerul de Externe, condus la acea vreme de Corneliu Mănescu, considerat un comunist cu vederi liberale. Era perioada de maximă deschidere diplomatică a regimului comunist din România. Cu toate că a trecut prin toate gradele diplomaţiei, doar în 1992 a fost promovat la rangul de ambasador. La sfârşitul anilor ‘60 urmează cursuri postuniversitare la Facultatea de Știinţe Economi­ce şi Sociale a Universităţii din Geneva (1967-1968) şi Institutul Internaţional de Înalte Studii Internaţionale din Geneva (1967-1970). A obţinut în anul 1973 titlul ştiinţific de doctor în Ştiinţe politice şi drept internaţional la Universitatea din Geneva. După 1989, Meleşcanu a deţinut de mai multe ori portofolii în diverse guverne conducând Ministerul de Externe şi pe cel al Apărării. O perioadă lungă de timp, înainte de 1989, a avut atribuţii, în cadrul Ministerului de Externe, legate de securitate naţională şi dezarmare, ceea ce l-a şi recomandat pentru postul de şef SIE. Ca o ironie a sorţi, şeful Informaţiilor Externe din România, care are printre atribuţii şi securitatea naţională în faţa terorismului internaţional, este născut în aceeaşi zi cu Osama bin Laden, încă simbolul cel mai percutant al grupăriror extremiste musulmane.

Hunedoara, pepinieră de miniştri

Nouă miniştri care au ocupat posturi în guvernele perindate prin Palatul Victoria din ’89 până în prezent s-au născut în judeţul Hunedoara. Numărul personalităţilor politice care s-au născut în judeţul Hunedoara şi care pe parcursul carierei au ocupat funcţia de minis­tru clasează judeţul Hunedoara pe locul al treilea în topul judeţelor care au dat ţării cei mai mulţi membri ai guvernelor post-decembriste, fiind surclasat doar de Bucureşti şi Cluj. Şaptesprezece guverne s-au perindat la cârma ţării după căderea regimului comunist, iar nouă dintre miniştrii acestora îşi au originile în judeţul Hunedoara, potrivit unei anali­ze realizate de site-ul econtext.ro. Astfel, la cârma ţării s-au perindat rând pe rând Teodor Meleşcanu, Ioan Muntean – comuna Dobra, Gheor­ghe Barbu – Călan, Dan Motreanu – Orăştie, Iuliu Winkler – Hunedoara, Karoly Borbely – Hunedoara, Monica Iacob-Ridzi – Petroşani, Ioan Botiş – Lupeni şi Gheorghe Pogea – Hunedoara. Şi fostul premier al României, ţărănistul Victor Ciorbea, are strânse legături cu judeţul Hunedoara. Ciorbea s-a născut în satul Ponor, judeţul Alba, dar a urmat cursurile liceale în municipiul Hunedoara. Ciorbea a absolvit Liceul nr. 2, astăzi Colegiul Economic “Emanuil Gojdu”, ca şef de promoţie.
(Foto: Teodor Meleşcanu)

Back to top button