glasul-hd.ro Web analytics


Reportaj

Vişegrad, orașul care trăiește pe „ruinele” cetății (GALERIE FOTO)

O localitate de 1.832 de suflete a înflorit economic pe seama ruinelor unei cetăți medievale, asemănătoare celei din Deva. Evenimentele organizate la Castelul din Vişegrad și la Palatul Regal atrag săptămânal între 50 și 100.000 de vizitatori. Practic, aproape toți locuitorii din micuța localitate se ocupă cu servicii turistice. 

Cetatea  medievală este sufletul localității Vişegrad. În jurul ei se desfășoară toată viața comunității. În localitatea cu mai puţin de 1.900 de locuitori există capacități de cazare de peste 5.000 de locuri, în peste 120 de hoteluri și pensiuni.

Populaţie triplată în weekend

În localitate funcționează, în afară de unitățile de alimentație arondate celor de cazare, încă aproape 30 de restaurante, cofetării, cafenele și berării. De asemenea, în timpul sezonului estival, la fiecare sfârșit de săptămână au loc evenimente legate de istoria locurilor, epoca medievală și curentul Renașterii. De altfel, unul dintre restaurantele cele mai căutate din Vişegrad este „Renaissance Etterem”, aranjat după model renascentist. Festivaluri de bere, degustări de vinuri, „Academia” de grill sau de gulaș, lupte cavalerești, turniruri, sunt doar câteva dintre evenimentele organizate în parcul central din Vișegrad, aflat în fața Palatului Regal construit de Matia Corvin. De altfel, regele Ungariei cu origini hunedorene are și un bust înălțat la intrarea în localitate.

Cetatea de deasupra Dunării

Vișegrad este un loc cu rezonanță istorică. Aici a fost semnat celebrul tratat de cooperare dintre regatul Ungariei, cel al Poloniei și al Boemiei în 1335. Mai târziu, proaspăt eliberați de comunism, în mod simbolic, Ungaria, Cehoslovacia și Polonia au semnat, în 1991, Tratatul de cooperare formând, așa-numitul Grup de la Vişegrad. Mai târziu, în urma dezmembrării pașnice a Cehoslovaciei, Grupul de la Vişegrad a devenit o alianță de patru țări, locul Cehoslovaciei fiind luat și de Cehia și de Slovacia. Cetatea medievală, „Fellegvar”, a fost construită în anii 1250 sub domnia regelui Bela al IV-lea. Același rege Bela al IV-lea a construit, în aceeași perioadă, Cetatea Devei. Și asta nu este singura asemănare între cele două așezăminte militare. Ambele au fost construite pe ruinele unor castre romane și ambele au fost distruse în urma invaziei tătarilor din 1241 – 1242, când regii Ungariei și-au dat seama că trebuie să construiască cetăți fortificate. Ambele cetăți se află pe culmile unor dealuri, cea din Ungaria apărând Dunărea de la o altitudine de 333 de metri,  iar Cetatea Devei, Mureșul, de la 371 de metri. Ambele cetăți au aparținut, în istoria lor, familiei Corvinilor.

Totul pentru istorie, totul pentru turism

Ruinele cetății „Fellegvar” au fost consolidate și restaurate în anii 1960. În prezent, în curtea cetății turiștii au posibilitatea să trăiască „aventuri” medievale, de la călărie și tras cu arcul, până la vânătoare cu șoimi. Tot în curtea castelului există și o expoziție cu vânzare de replici ale unor arme medievale. De asemenea, în încăperi restaurate și acoperite sunt amenajate mici expoziții cu obiecte din istoria castelului, colecții de arme medievale. Este recreată, cu ajutorul unor manechine și a muzicii ambientale, scena întâlnirii dintre regele maghiar Karol Robert, Kazimir cel Mare al Poloniei și Ioan al Boemiei din anul 1335, întâlnire care a pus bazele „Grupului de la Vişegrad”. De asemenea, sunt recreate scene de bal și de vânătoare, cu manechine îmbrăcate în costume de epocă şi „ostaşi” înarmați ca în perioada medievală.

Palatul și grădinile lui Matia Corvin  

O altă legătură istorică între Hunedoara și Vişegrad esre palatul construit aproape de Dunăre, la poalele dealului care găzduiește cetatea, de către Matia Corvin. În „beciurile” acestui palat a fost ținut prizonier Vlad Țepeș. Matia Corvin a fost regele sub domnia căruia Vişegrad a cunoscut perioada de maximă înflorire. El a construit un castel în stil gotic târziu, ale cărui ruine, bine conservate, sunt acum unul dintre cele mai vizitate muzee din Ungaria, în special pentru grădinile de aici, dar și pentru evenimentele cu temă medievală pe care le găzduieşte.

Tags
Back to top button
Close
Close