glasul-hd.ro Web analytics

Rețeta zilei by Avis 3000

Tort cu lapte de pasăre

Ingrediente

Pentru blat:

  • 3 ouă de la AVIS 3000
  • 125 g făină
  • 125 g zahăr
  • o linguriţă praf de copt
  • 30 ml unt topit

Pentru sufleu:

  • 5 albuşuri de ou de la AVIS 3000
  • 300 g zahăr pudră
  • 10 g gelatină
  • 100 ml apă

Pentru glazură:

  • 50 g ciocolată neagră
  • 30 g unt

Ţin minte şi acum că tata, pe când eram eu copil, nu voia nicicum să-mi spună cum se mulge o pasăre. De aia nu ştiu nici azi. Dar laptele care rezultă e bun, aşa că nu-mi pasă. Acum, când am aflat că se poate face cu el şi tort, îmi place şi mai mult.
Într-un bol, amestecăm făina cu praful de copt. Asta nu-i mare lucru. Dar să batem în alt bol gălbenuşurile cu zahărul până îşi dublează volumul, e o provocare. Cineva zicea că dacă înveţi un cal să înoate, nu-i cine ştie ce, dar dacă-l înveţi să facă pluta pe spate, poţi spune că ai realizat ceva în viaţă. Aşa şi aici. Amestecăm apoi totul într-un bol, în care vreţi voi, adăugăm untul topit, mai amestecăm oleacă şi turnăm totul într-o tavă căptuşită cu hârtie de copt. Neapărat rotundă, că cine a mai văzut tort pătrat? Dăm cuptorului ce-i al cuptorului, adică tava, la 180 de grade, 20 de minute.
Acum, sufleul. Punem gelatina în apă şi o lăsăm să se umfle. Se pare că în reţeta asta totul creşte şi poate de aia iubesc femeile bucătăria. Încălzim până se topeşte gelatina, separat batem albuşurile şi adăugăm zahărul pudră până obţinem o bezea tare şi lucioasă. Turnăm gelatina – topită în apă – şi bezeaua devine o cremă fină, dar destul de băţoasă încât să nu curgă.
Între timp s-a făcut blatul, ba chiar s-a şi răcit. Asta în cazul în care n-am uitat să-l scoatem din cuptor. Îl transferăm într-o formă de tort şi – dacă e necesar – tăiem finuţ partea superioară, să o facem cât putem noi de orizontală. Din experienţă proprie vă spun că n-ar fi rău să îl facem cu un pic de pantă spre interior şi asta o să vedeţi de ce, atunci când turnaţi deasupra chestia aia care ba a fost bezea, ba cremă. Îl punem în frigider, după ce am scos toba, cârnaţii, peştele şi brânza franţuzească, nu de alta, dar vrem să aibă gust şi miros de prăjitură.
Glazura e “piece of cake”, cum ar zice englezul, la temă. Pe o farfurioară punem ciocolata tăiată bucăţele, untul cubuleţe şi după ce se topesc în cuptorul cu microunde le amestecăm şi rezultă viitoarea glazură, acum încă moale. Putem face asta şi într-o crăticioară, pe foc, dacă avem probleme cu microundele, dar – credeţi-mă – e mai simplu cum v-am spus. Scoatem tortul, incom-plet încă, din frigider, turnăm glazura peste el, nivelăm şi definitivăm astfel opera culinară. Restul face frigiderul, până a doua zi.

Back to top button