Kebab turcesc de pui cu sos de usturoi
Ingrediente:
- 1 kg de carne tocată de pui de la AVIS 3000
- boia roşie picantă
- ardei roşu
- usturoi
- ceapă
- sare
- pătrunjel
- amidon
Pentru sosul de usturoi:
- o căpăţână de usturoi
- 70-100 ml ulei
- un praf de vegeta
- sare, piper
- 3-4 picături de oţet
- un gălbenuş de ou de la AVIS 3000
- o lingură de smântână
Reţeta originală spune sec: un kilogram de pui tocat. Musai tre’ să detaliem. Nu de alta, dar să nu fiţi tentaţi să aruncaţi orătăniile din curte în maşina de tocat. În fapt, este vorba de un kilogram de piept de pui de la AVIS 3000 şi precizarea nu e degeaba, pentru că doar aici găsiţi carne neinjectată şi nu se pune problema ca după ce faceţi kebab-ul pe grătar să rămâneţi cu jumătate din cantitatea iniţială, cum aţi păţi cu pui luaţi de prin alte părţi, nu dăm nume. Apoi, să ştiţi că intenţionat n-am pus cantităţi la amestecul de carne de pui, ca să vă las să vă desfăşuraţi în voie. Unora le place jazz-ul şi altora legumele, aşa că puteţi face “chifteluţele” cu mai mult ardei şi mai multă ceapă. Sau usturoi.
Amestecăm, deci, carnea tocată cu restul ingredientelor, adăugăm condimente, turnăm şi un vârf de cuţit de amidon ca să iasă totul mai pufos şi mai amestecăm o ţâră. Pe urmă facem biluţe din pasta asta şi le rulăm pe masa pudrată niţeluş cu făină, astfel încât să obţinem nişte chestii lunguieţe asemănătoare cu micii. V-aţi gândit la prostii, n-are rost să negaţi. Le tragem pe băţul de bambus şi le prăjim pe grătar până se rumenesc bine. Acu’, scriind asta, mă întreb de ce nu se face la fel şi cu neaoşii mititei, că doar e mai comod să-i întorci. Şi pentru că ăsta e de fapt kebab, luăm carnea de pe grătar şi o aşezăm pe lipii rumenite, chiar cu tot cu beţe, că e mişto să le mănânci aşa, ca pe vata de zahăr, după ce le dai prin sosul de usturoi.
Şi fiindcă veni vorba, sosul se face aşa: curăţăm usturoiul, mixăm căţeii cu sare într-un blender până devine totul o cremă. Adăugăm picăturile de oţet (să număraţi bine!) şi muştarul, mai amestecăm şi apoi punem şi gălbenuşul de ou Avis 3000. Pe urmă adăugăm uleiul înceeet, ba nu, putem şi mai repede, că doar de aia am pus muştar, exact ca la maioneză. Acum (doar acum) condimentăm, adăugăm smântâna, mai mestecăm de vreo două-trei ori cu lingura şi punem lângă kebab, pe lipii.
Apoi mâncăm.
Poftă bună!