glasul-hd.ro Web analytics

Rețeta zilei by Avis 3000

Budincă de ouă cu sirop de arţar

Ingrediente:

  • 12 ouă de la AVIS 3000
  • un litru de lapte
  • 18 linguri de zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • sirop de arţar

Budinca asta este soră geamănă cu “crème brûlée” şi cu “crema catalană”. Noi i-am spus budincă de ouă doar ca să vă atragem atenţia că numai cu ouăle de la AVIS 3000 aveţi şanse să vă iasă cum trebuie. De fapt am auzit că se mai numeşte egg custard la englezi, crème renversée la francezi, sobremesa com uma crosta de açúcar queimado por um maçarico la portughezi, iar mama îi spunea cremă de zahăr ars sau “răsturnată”.
După ce ieşiţi din ceaţa asta lingvistică, vă apucaţi de treabă. Într-un vas mare amestecaţi ouăle cu 12 linguri de zahăr (cca 200 de grame), adăugaţi laptele şi mixaţi totul la viteză medie a mixerului. Puteţi pune acolo coajă de lămâie, sau esenţă de vanilie, după preferinţe, plus un vârf de cuţit de sare. În cratiţa principală, ca să zic aşa, caramelizaţi 6 linguri de zahăr cu 4 linguri de apă, amestecând, până lichidul se face auriu. Dacă tot s-a topit zahărul, luaţi de pe foc şi rotiţi cratiţa până când fundul ei şi jumătate din pereţi sunt îmbrăcaţi în caramel. O lăsaţi la temperatura camerei până se răceşte.
Turnaţi compoziţia de lapte şi ouă bătute în cratiţa cu caramelul răcit şi o aşezaţi peste o oală ceva mai mare în diametru în care este apă până la jumătate. Uite că fără să ştiţi ce-i aia, faceţi “bain-marie”. Daţi la cuptorul încins la 180 de grade şi o lăsaţi să fiarbă cam 50-60 de minute. Aici intervine şmecheria pe care eu am învăţat-o de la o prietenă care s-a mutat în Portugalia, unde crema asta e desert de sărbătoare. Nici nu mă mir, la ce nume are acolo. Ca să nu vă iasă crema cu găuri, ca un şvaiţer, cam la 10 minute odată o scoateţi din cuptor şi turnaţi repede un păhăruţ de apă rece (cam 50 ml, ăla de ţuică e perfect) în oala de dedesubt, ca să nu clocotească în cuptor. După o oră stingeţi cuptorul şi o mai lăsaţi să stea pe abur vreo 10 minute, apoi o băgaţi la frigider.
A doua zi, odihniţi şi calmi, desprindeţi uşurel cu un cuţit marginile buduncii din oală şi apoi, cu o mişcare rapidă şi pricepută, răsturnaţi conţinutul pe un platou. Ar fi indicat să fie un platou în primul rând mare, ca să nu ajungă crema pe masă la răsturnare şi cu un pic de margine, pentru că crema are mult sirop. Plus cel de arţar pe care îl turnaţi deasupra, la final.

Poftă bună!

Back to top button