glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

„Tedi” Stănescu, una din speranţele şahului devean, confirmă în turnee de top

În primăvara lui 2015, la nici şase ani şi jumătate, termina pe locul al treilea la categoria 10 ani (!) a puternicului Open Internaţional de la Timişoara. Tudor Ştefan Stănescu, produs sută la sută a Clubului de Şah Deva, este la ora actuală una dintre speranţele de viitor ale şahului devean, împreună cu Francesca Medeea Maniul, o altă tânără şahistă remarcată la ultimele turnee cu victorii, inclusiv asupra seniorilor.

 

Bronz la blitz la Naţionale de juniori, argint la openul de la Arad  

 

Născut în 21 decembrie 2008 la Deva, Tudor – „Tedi”, cum îl ştie lumea şahului devean şi nu numai – Stănescu şi-a mai adăugat în palmares anul acesta alte câteva rezultate notabile. A obţinut o medalie de bronz la blitz la întrecerile din cadrul Campionatului Naţional de şah pe echipe de juniori de la Iaşi (în perioada 12 – 20 iulie a. c.), având dublă legitimare – permisă de regulamentul acestui sport – Clubul de Şah Deva/ ACS „MMI Andrei Murariu” Bucureşti. De menţionat că Tedi a evoluat la aceste Naţionale la prima masă a clubului bucureştean în întrecerea echipelor. A urmat pentru juniorul devean de numai nouă ani şi jumătate Festivalul Internaţional de Şah de la Arad (în perioada 7 – 11 august), un open destinat jucătorilor cu coeficient ELO sub 1600. Tudor Stănescu a avut un parcurs foarte bun, terminând pe locul al doilea în clasamentul de la categoria ELO sub 1300. În clasamentul general al turneului, unde pornea din poziţia 71, s-a situat pe locul 23, cu 5,5 puncte care i-au adus o creştere de 136 de puncte la coeficientul ELO. De menţionat că toţi adversarii direcţi din acest concurs ai micului şahist devean au avut 300 sau chiar 400 de puncte ELO în plus faţă de acesta, în plus marea majoritate a participanţilor de la Arad fiind adulţi.

 

Urmează openul „Ceramica Corund” şi Trofeul Cetăţii Deva

 

Pentru Tedi urmează în această toamnă alte două turnee în care se va confrunta inclusiv cu şahişti seniori – o piatră de încercare pentru orice junior, indiferent de vârstă. Mai întâi, la începutul lunii septembrie, va participa la Festivalul Internaţional de Şah „IV. Ceramica Corund”, un open de nouă runde în care turneul C este destinat jucătorilor cu CIV sau ELO sub 1601. În perioada 18 – 21 octombrie Clubul de Şah Deva organizează cea de a 29-a ediţie a „Trofeului Cetăţii”, open general de şah clasic în sistem elveţian, pe parcursul a şapte runde. Concursul va fi găzduit de Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

 

 

„A început să joace şah de la vârsta de cinci ani, de la aceeaşi vârstă începând să frecventeze şi cursurile de la Clubul de Şah din Deva. De la început s-a remarcat prin talentul său în acest sport, arătând şi o ambiţie crescută de a ieşi învingător, care îl ajută şi în prezent să îşi continue ascensiunea în şah. A câştigat deja mai multe turnee locale şi judeţene, participând inclusiv la Campionatele Naţionale ale juniorilor. A obţinut nişte rezultate remarcabile în întrecerea băieţilor, la şah clasic, la şah rapid şi la dezlegări”, declara Cosmin Tătăruş, preşedintele Clubului de Şah Deva, despre Tudor Stănescu – Tedi.