glasul-hd.ro Web analytics

Parenting

Sporturi pentru copii. Cum alegem unul în funcție de vârsta și temperamentul celui mic

Sportul este benefic la orice vârsta, pentru orice persoană. Însă alegerea unui anumit tip de sport pentru un copil reprezintă o provocare pentru majoritatea părinților. Trebuie să ții cont de vârsta și de preferințele copilului tău, dar și de temperamentul acestuia. În plus, trebuie să fii atentă și la posibile minusuri de dezvoltare care trebuie corectate – greutate, afecțiuni sau imunitate. Nu în ultimul rând, bugetul pe care îl ai la dispoziție este și el important în alegerea sportului.

Beneficiile sportului pentru copii

Principalul beneficiu al sportului la copil este ca îl ajuta să crească armonios, puternic și sănătos. Însă sportul este la fel de benefic și pentru psihic și poate ajuta la dezvoltarea emoțională a copilului, extrem de importantă, mai ales în această perioadă sensibilă de formare a personalității.

Iată care sunt beneficiile sportului pe plan psihic:

  • Este cel mai bun aliat în fața stresului și a depresiei – „arde“ adrenalina și hormonii stresului, iar efortul stimulează creierul să secrete substanțe care țin la distanță anxietatea, tulburările de somn și depresia;
  • Induce o stare de bună dispoziție – pentru că atunci când depunem efort este încurajată eliberarea de endorfine în organism, cunoscute și sub numele de hormonii fericirii;
  • Încurajează interacțiunea socială – un sport de echipa va încuraja colaborarea între copii și dezvoltarea abilităților de comunicare. În acest fel copilul tău va lega prietenii noi și se va dezvolta optim din punct de vedere psihic;
  • Ajută la creșterea stimei de sine – victoria în sport îi va da încredere în forțele proprii celui mic;
  • Îmbunătățește imaginea de sine – sportul îi dezvoltă pe copii armonios, ține obezitatea la distanță, întărește musculatura și ajută la obținerea unei posturi frumoase;
  • Poate ajuta la îmbunătățirea performanțelor academice – pentru că își consuma energia în plus pe terenurile de sport, copiii activi vor fi mai concentrați în timpul orelor și vor asimila mai ușor informațiile. În timpul antrenamentului fizic, organismul va elibera neurotrofine – proteine care sprijină funcționarea optimă a celulelor nervoase, îmbunătățind astfel procesele intelectuale.

Vârsta potrivită pentru începerea unui sport pentru copii

„Nu există vârstă prea mică sau prea mare pentru a practica un sport. Cu cât e mai mic, cu atât corpul copilului se va dezvolta mai armonios. La bebeluși se recomandă mișcările coordonate de părinți și e bine să fie „dați la apă“ încă din primele luni de viață. Sunt cursuri de înot special concepute pentru bebeluși, dar trebuie bazine special amenajate, cu apă fără clor, PH echilibrat și temperatura optimă. Exista o vârsta pentru fiecare sport, dar cu cât încep mai de mici cu atât cresc șansele pentru a face performanță.

Daca e să ne luăm după manualele de specialitate însă, cele mai multe sporturi pot fi practicate încă de la 6-8 ani. Includem aici baschet, fotbal, handbal, hochei, rugby, golf, tenis, ping-pong, scrimă sau judo.

Sporturile precum alergare viteză și fond, volei, polo, aruncare disc și greutăți sau karate sunt mai potrivite de la 11-12 ani. Când copilul împlinește 13-14 ani poate fi înscris la box, canotaj sau sărituri în apă.

Printre sporturile care pot fi practicate de cei mici încă din primul an de viață se numără natația sau gimnastica.

Modelarea caracterului unui copil prin sport

Când vorbim despre sport, ne gândim mai ales la efectele pe care activitatea fizică le are asupra corpului unui individ. Suntem invadați de reclame care ne vorbesc despre cum sportul sprijină buna funcționarea a inimii sau a sistemului muscular. Însă puține spoturi menționează cât de importantă este practicarea unui sport în modelarea caracterului. Bineînțeles, aceste efecte se simt mai ales în copilărie, atunci când ne conturăm personalitatea.

Este important ca și copilul tău să practice un sport pentru că:

  • Va învăța cum să piardă și mai ales cum să reacționeze în fața eșecului;
  • Pentru că va răspunde în fața unui antrenor, va învăța să respecte autoritatea;
  • Va învăța să-și controleze emoțiile și să le folosească în avantajul lui;
  • Își va îmbunătăți stima de sine;
  • Va învăța să aibă răbdare;
  • Va învăța să fie dedicat unei cauze;
  • Va învăța să coopereze cu alte persoane;
  • Va fi mai puțin egoist, mai ales dacă îl înscrii la un sport de echipă.

Alegerea tipului de sport potrivit

Nu te pune piedică în fața pasiunii copilului tău pentru un anumit sport. Dacă lui îi place în mod special un tip de activitate fizică, lasă-l să o practice, chiar dacă ești îngrijorată în privința riscului accidentărilor. În cazul unor sporturi precum karate, fortal american sau judo, de exemplu, dacă cel mic nu are contraindicații de la medic și dacă antrenorul este responsabil și folosește toate echipamentele de protecție necesare, nu ai de ce să îți faci griji. Chiar dacă sportul se dovedește până la urmă nepotrivit pentru copilul tău, cu siguranță va învăța ceva din practicarea acestuia.

Sporturi individuale pentru copii

Sporturile individuale, precum tenisul, sunt foarte benefice pentru copii cu deficit de atenție sau care au probleme de socializare. Un sport individual ajută copilul să se concentreze mai bine și îi îmbunătățește imaginea de sine. În plus:

  • Copilul va învăța să aibă încredere în forțele proprii
  • Copilul va învăța să se simtă bine atunci când este în centrul atenției
  • Copilul va învăța tehnici de auto-motivare
  • Copilul va accepta ca fiecare individ se dezvoltă și lucrează în ritmul lui propriu.
Back to top button