glasul-hd.ro Web analytics

Parenting

Cum poți învăța un copil să doarmă singur

Mulți dintre noi se bucură de apropierea oferită de somnul alături de propriul copil. Dar între tandrețe și sănătatea cuplului și a relației cu copilul, este mai sănătos să educi un copil să doarmă singur. Nu este neapărat și simplu.

Copilul nu are nevoie să doarmă cu părinții, ci are nevoie de odihnă. În practică este greu de făcut acest lucru, în special când noi înșine avem sentimente ambivalente în privința separării.

Ne este drag, este mic, avem sentimentul că îi veghem somnul și îl protejăm. Dar avem nevoie de somn, ne trezim înțepeniți, peste noapte primim ghionturi în urma mișcărilor celui mic, iar relația de cuplu devine o amintire. Nu este sănătos nici pentru cei doi parteneri deveniți părinți, nici pentru copil.

Dacă există sentimente contradictorii, între a face separarea sau a menține situația neschimbată, copilul va simți această nehotărâre și își va întări comportamentul care menține lucrurile neschimbate.

Plânge, face câte un tantrum, ne simțim vinovați sau că îi sădim teama de abandon. Desigur, nu vom duce copilul în camera sa, să îl lăsăm acolo singur să facă față emoțiilor cu care se confruntă. Dar nici nu trebuie să cedăm șantajului.

Este important, în primul rând, să explicăm schimbarea copilului. Stați de vorbă cu el și explicați-i că cei mici au nevoie să doarmă singuri pentru a crește mari și sănătoși.

De asemenea, că mami și tati au nevoie de odihnă și numai astfel o pot obține. Rolul părinților este de a se asigura că el va crește sănătos și, prin urmare, îl vor ajuta să facă acest lucru.

Rutina de seară nu trebuie schimbată. Copiii se pregătesc de culcare după baie, după ce vorbesc cu părinții despre cum le-a fost ziua sau când urmează să li se citească povești. Iar aceste ritualuri le sunt utile.

Ce pot face părinții într-o primă etapă este să nu se bage în pat lângă copil, pentru a discuta sau a-i citi povești, ci să se așeze pe un scaun, aproape de pat.

Spune-ți copilului care protestează că stați mai confortabil astfel, și reasigurați-l că și el va fi în regulă dacă stați acolo.

În fiecare seară puteți crește distanța la care așezați scaunul față de pat. Pe parcurs, puteți întrerupe citirea poveștilor pentru a merge la baie sau ieșind din cameră să faceți altceva.

Se poate întâmpla ca așteptându-vă, cel mic chiar să adoarmă. Treptat, puteți crește și durata timpului în care lipsiți din cameră.

Alocați-vă măcar două săptămâni pentru acest exercițiu și nu renunțați, chiar dacă va dura mai mult până când obțineți rezultatul dorit.

Fiecare copil are ritmul său. Important este să produceți această separare, atât pentru cel mic, cât și pentru viața de cuplu.

Back to top button