glasul-hd.ro Web analytics

Parenting

Cum să îți înveți copilul ce înseamnă Crăciunul

Sărbătoarea Crăciunului este una dintre certitudinile anuale din viața fiecărui om. Este o sursă mare de bucurie pentru familiile cu copii, iar copiii învață repede beneficiile pe care le au de pe urma acestei frumoase sărbători. Cadouri, iubire, bucurie, reuniuni în familie sau cu prietenii, părinți mai toleranți și mai veseli în luna decembrie, tot acest pachet este rapid asimilat de către copil. Crăciunul este așteptat, dorit, cântat și iubit.

De cele mai multe ori, însă, în zilele noastre, agitația, spiritul exagerat de comercializat al Crăciunului îi determină pe mulți părinți nici să nu își mai bată capul să le explice copiilor lor ce înseamnă cu adevărat această sărbătoare, ce semnificație are, alta decât aceea că vine Moș Crăciun pe horn cu sania trasă de reni și cu tolba plină de cadouri pentru copiii cuminți.

Face parte din rolul nostru de părinți să vorbim cu copiii noștri, începând de la o vârstă la care ei pot înțelege aceste lucruri, ce înseamnă Crăciunul.

Poți să discuți cu copilul care sunt originile acestei sărbători. Ce îi vei spune copilului tău va depinde de propriul tău istoric religios și de atitudinea ta spirituală.

Caută o carte despre povestea Crăciunului, cât mai potrivită cu vârsta copilului tău, și citește-i câte puțin în fiecare zi a lunii decembrie, ca să îl familiarizezi cu semnificația acestei sărbători a tuturor timpurilor.

Mergi cu toată familia la biserică duminică dimineața sau participă la orice acțiune spirituală care se potrivește cu convingerile și credințele voastre. Multe biserici au acțiuni umanitare frumoase cu ocazia Crăciunului, ca să nu mai vorbim de slujbele speciale care îl pot introduce pe copil în semnificația religioasă a sărbătorii măcar atât cât să înțeleagă treptat că aceasta nu este numai despre Moș Crăciun și o nouă ocazie ca el să primească jucăria dorită de la mall-ul preferat.

Învață-ți copilul că de Crăciun este o ocazie bună de a fi generos

Ajută-l să privească dincolo de propriile sale dorințe. Roagă-l să aleagă jucării pe care nu le mai folosește și să le doneze într-o acțiune de caritate sau să cumpere împreună cu tine alimente și să le ducă unor persoane nevoiașe sau centrelor care le colectează pentru aceștia.

Stabilește o limită financiară fermă a cheltuielilor de Crăciun pentru întreaga familie.

Aceasta îi va ajuta pe copii să crească înțelegând că valoarea acestei sărbători nu stă în costul cadourilor cumpărate sau al plăcerilor făcute, „în numele Crăciunului”.

Încurajează copiii să facă mici cadouri sau felicitări de Crăciun cu mâna lor, nu să le cumpere.

Acest lucru le reîntărește conceptul de a fi pozitivi și responsabili pentru darurile oferite din mâna lor.

Crăciunul nu înseamnă televizor.

Creează un program de Sărbători de așa natură încât să nu lași ca televizorul să fie regele Crăciunului. Adevăratul spirit al acestei sărbători nu are nicio legătură cu mesajele și tipurile de programe ce se difuzează pe posturile de televiziune în zilele de Crăciun. Fii selectiv cu privire la cât de mult timp petreceți în fața televizorului și cât fără tv. Găsește un echilibru.

Promovează în ochii copilului tău valori sănătoase: familie, tradiție, reunire și iertare.

Chiar dacă familia ta nu este foarte religioasă, tot poți crea multe momente frumoase, de tradiție, de spirit și suflet, pentru Crăciunul familiei voastre, oferindu-i multe amintiri speciale în copilăria lui, care îl vor însoți an de an tot restul vieții.

Back to top button