Dependența de jocurile video
Sunt din ce în ce mai mulți copii și tineri care accesează jocurile video și ca urmare a utilizării inadecvate a acestora, sfârșesc prin a-și forma o dependență de față de jocurile video. Situația este atât de serioasă încât în anul 2008, Organizația Mondială de Sănătate, a catalogat dependența față de jocurile video ca fiind o tulburare a sănătății mentale.
Avantajele folosirii jocurilor video
Există o serie de beneficii ale utilizării jocurilor video folosite de programele de prevenție al abuzului și dependenței față de aceste jocuri. Printre acestea enumerăm câteva mai jos:
-Sunt o formă plăcută de divertisment, dar care nu ar trebui să ia locul activităților în aer liber.
-Îmbunătățesc capacitatea de concentrare, atenția selectivă, agilitatea mentală și aptitudinea de a vizualiza în spațiu.
-Dezvoltă coordonarea ochi – mână și reflexele, cum ar fi timpul de reacție.
-Îmbunătățesc socializarea, fiind parte dintr-o comunitatea a jucătorilor.
-Pot atenua stresul.
Dezavantajele folosirii jocurilor video
Jocurile video sunt în centrul atenției pentru toți cei ce lucrăm în domeniul sănătății infanto-juvenile. Deși nu se aplică aceleași inconveniente tuturor jocurilor video, ar trebui să acordăm o mai mare importanță informațiilor despre jocul respectiv când îl cumpărăm.
Între principalele dezavantaje, menționăm transmiterea unor valori violente. Deși mulți cred că nu se vor transmite modele comportamentale din joc la copil sau adolescent, pentru că jocul reprezintă o lume virtuală, iar lumea reală este alta, lucrul acesta nu este nici pe departe adevărat.
Când se petrece un timp excesiv accesând jocurile video, timpul în care se pot desfășura alte activități favorabile este redus sau, în cel mai rău caz, este elimintat.
Unele jocuri video produc un răspuns la stres foarte ridicat provocând astfel simptome fiziologice de anxietate.
Probleme în relațiile familiale. Tipul dedicat jocurilor răpește din timpul pe care l-am putea petrece alături de familie.
Dependențele. Folosirea excesivă a jocurilor video se poate transforma în abuz. Vorbim de o dependență atunci când nu mai ai timp să îți desfășori activitățile cotidiene, când simți nevoia de a juca din ce în ce mai mult pentru a-ți atinge obiectivele și când prezinți stări de neliniște în momentul în care pentru un timp mai îndelungat nu îți mai este permis să accesezi jocurile.
Cum putem gestiona și limita folosirea excesivă a jocurilor video
Stabilirea unui orar de joc. Înainte de a începe să se joace, hotărâți împreună cât timp se va juca și care este momentul în care se va opri din joc și va desfășura alte activități.
Concretizaţi foarte clar activitățile pe care copiii le vor desfășura în perioada de timp în care nu accesează jocurile. Trebuie să ținem cont atât de realizarea temelor școlare și realizarea activităților cotidiene, dar și de activități de relaxare și divertisment, altele decât jocurile video.
Nu instalați consola video sau calculatorul în camera copilului. Când se joacă în cameră se întăresc comportamente nesănătoase cum ar fi izolarea de familie și de grupul social, disturbă desfășurarea temelor școlare și activităților cotidiene, alterează paternul de alimentare și cel de somn. Este bine să instalăm consola și calculatorul într-o zonă comună din casă cum ar fi livingul.
Informaţi-vă asupra jocurilor video pe care le utilizează propriul copil, astfel puteți controla conținutul jocului în funcție de vârstă.