glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Situaţie îngrijorătoare în judeţ: accidentele vasculare cerebrale supraaglomerează spitalele

Stresul, alimentaţia nesănătoasă sau stilul de viaţă dezordonat sunt doar câteva dintre cauzele accidentelor vasculare cerebrale. Din păcate, în judeţul Hunedoara numărul acestor patologii a crescut alarmant, mai ales în rândul tinerilor. Situaţia este oarecum îngrijorătoare, deoarece medicii susţin că nu mai există locuri în spitalele hunedorene pentru pacienţi, iar cadrele medicale sunt nevoite de multe ori să stea peste program.

Un cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală este cea mai des întâlnită cauză a accidentului vascular cerebral (AVC). Practic, sângele nu mai irigă cu oxigen o anumită porţiune a creierului. În 2014, la nivelul judeţului Hunedoara au fost înregistrate peste 650 de cazuri în care pacienții au ajuns la spital după ce au suferit un accident vasculare cerebral. Din păcate, anul acesta, numărul persoanelor afectate de această maladie s-a dublat. Cel puţin, asta consideră medicii din judeţ, datorită faptului că în spitale nu mai există locuri suficiente pentru hunedorenii diagnosticaţi cu AVC. „Nu ştiu ce se întâmplă, dar în ultimul an s-au dublat cazurile accidentelor cerebrale vasculare. Este o situaţie foarte gravă deoarece nu mai avem locuri în spital. Este foarte probabil ca temperaturile excesive, stilul de viaţă nesănătos sau hipertensiunea arterială să fie principalele motive. Totuşi, indiferent de numărul pacienţilor, noi încercăm să îi tratăm pe toţi în egală măsură, chiar dacă medicii vor fi nevoiţi de multe ori să stea peste program”, a precizat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, Călin Laza.

Cazuri tot mai multe și în rândul tinerilor

Din nefericire, potrivit medicilor specialişti, AVC este o problemă de sănătate cu care se confruntă tot mai mulţi tineri sub 30 de ani. „Da este adevărat că numărul persoanelor cu vârstă de până în 35 de ani care suferă un accident vascular este în creştere. La tineri, ceea ce poate determina un astfel de accident este faptul că irigația sanguină a sistemului central nervos este deficitară din cauza alimentației nesănătoase sau a stresului. De aceea, eu tot timpul am spus că un stil de viaţă echilibrat, o alimentaţie sănătoasă sau mişcarea fizică sunt nişte condiţii esenţiale pe care trebuie să le îndeplinească oricine pentru a evita bolile cerebrale. În plus, la nivelul judeţului, există aproximativ 62 de mii de hunedoreni care suferă de hipertensiune, fapt ce poate produce oricând un AVC. Bineînţeles, asta în condiţiile în care persoanele hipertensive nu respectă un tratament medicamentos sau nu au o alimentaţie sănătoasă”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Cecilia Birău.