glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Situaţie incertă la Spitalul Municipal Brad. Medicii sunt pesimişti în privinţa acordării finanţării de la CJAS

De aproximativ o lună, activitatea medicală a Spitalului Municipal Brad este evaluată de către reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara pentru a stabili dacă va mai fi acordată o finanţare în plus peste contractul inițial stabilit de CJAS. Deşi medicii brădeni susţin că actul medical s-a îmbunătăţit şi a crescut simţitor, sunt foarte pesimişti în privinţa acordării unei finanţări în plus, faţă de contractul stabilit de casă.

La sfârşitul lunii aprilie, reprezentanţii CJAS Hunedoara au avut o întâlnire cu managerii spitalelor din judeţ pentru negocierea şi semnarea contractelor de finanţare a serviciilor medicale pentru anul 2015. În urma discuţiilor şi negocierilor, managerii a trei spitale din judeţ (Spitalul Municipal Brad, Spitalul Municipal Orăștie și Spitalul Municipal „Dr. A. Simionescu” din Hunedoara) s-au arătat nemulţumiţi de ofertele celor de la CJAS, motiv pentru care au refuzat semnarea contractului de finanţare cu casa. Din această cauză, conform legii, managerii celor trei spitale hunedorene s-au prezentat la comisia de mediere de la București pentru o nouă negociere a finanțării activității medicale. Deși nu au fost obținute sumele dorite de manageri, aceștia au primit o promisiune în scris, că în semestrul al doilea se va analiza activitatea medicală, şi dacă se adevereşte că aceasta a crescut, atunci este posibil ca în următoarele luni să primească o finanţare în plus din fondul de rezervă al CNAS. În acest sens, de aproximativ o lună, cei de la CJAS evaluează activitatea medicală de la Brad pentru lunile aprilie, mai şi iunie. Cu toate acestea, medicii brădeni sunt foarte pesimişti în privinţa acordării unei finanţări în plus faţă de contractul iniţial stabilit de CJAS. „Pe la sfârşitul lunii iunie au început să vină cei de la CJAS să ne verifice fişele de internări, activitatea medicală etc. După cum am văzut că au venit de hotărâţi, mi-e teamă că nu vom obţine mai mulţi bani. Nu cred că este rea – voinţă din partea lor, doar că până la urmă ‹ăştia-s banii›. Indiferent de unde şi la cine ar veni un control, dacă se vrea să te găsească cu neregularităţi, te găseşte. Într-adevăr, sunt foarte pesimist în ceea ce priveşte finanţarea în plus faţă de ce am primit iniţial de la casă dar sperăm totuşi că lucrurile vor ieşi bine”, a precizat directorul medical al Spitalului Municipal Brad, Lucian Miron.

Fără bani în plus, la spitalul din Brad este nevoie de o minune

În condiţiile în care unitatea spitalicească din Brad nu va primi mai mulţi bani de la CJAS, reprezentanţii spitalului susţin că vor acumula din nou datorii, iar calitatea actului medical este posibil să se înrăutăţească. „Contractul cu casa este foarte mic şi nu ne acoperă cheltuielile. Dacă nu vom primi bani din fondul de rezervă ne vom întoarce la situaţia de anul trecut: se vor acumula datorii, acestea se vor transforma în restanţe, arierate şi tot aşa. Mai mult, dacă nu va exista o intervenţie guvernamentală sau din partea Consiliului Local, spitalul va intra în impas financiar. Este foarte greu să te descurci cu fondurile pe care le ai, când avem cheltuieli mari cu încălzirea, curentul, iar salariile şi intervenţiile medicale au crescut. Dacă cei de la casă vor lua în considerare toate aceste lucruri şi vor fi binevoitori să ne acorde finanţarea atunci toate problemele noastre ar fi rezolvate. În caz contrar, nu ştiu ce se va alege de spital”, a adăugat Lucian Miron.