glasul-hd.ro Web analytics


Rețeta zilei by Avis 3000

Pui umplut cu orez – Rețeta zilei

Ingrediente:

  • 1 pui pentru grill de la AVIS 3000
  • 1 cană orez cu bob lung
  • 750 ml. supă de pui
  • 1 ceapă medie
  • 1 morcov mic
  • 1/2 ardei gras roşu
  • 250 gr. ciuperci champignon
  • 50 ml. vin alb sec
  • 4 ficăţei de pui
  • 2 fire cimbrişor, frunze de pătrunjel
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingură unt

Pentru uns:

  • sare, piper
  • 3 linguri ulei
  • 1 linguriţă miere
  • 1 linguriţă oţet de orez
  • 1 vârf cuţit turmeric (sau boia dulce)
  • 1 priză scorţişoară

Pentru această reţetă, alături de ingredientele de mai sus aţi avea nevoie şi de un chirurg priceput. Puiul trebuie dezosat, adică să îi scoa-teţi oasele pieptului şi spatelui, ceea ce nu e chiar lesne. Dacă nu aveţi chirurg, folosiţi un cuţit (cu care desprindeţi carnea de pe os) şi o foarfecă (cu care tăiaţi zgârciurile şi ligamentele). Aripile şi pulpele le lăsaţi aşa cum sunt. La sfârşit, uscaţi puiul cu şervete de hârtie şi vă odihniţi împreună vreo 30 de minute.
Prepararea umpluturii începe cu ceapa tocată mărunt, morcovul dat pe răzătoarea mare şi ardeiul tăiat cubuleţe. Se călesc toate împreu-nă vreo 10 minute în unt, până ceapa devine moale. Ciupercile, ologite în prealabil (adică fără picioruş) se taie cubuleţe şi se pun peste amestec, apoi se sotează totul la foc mare vreo 2-3 minute. Ar trebui să se înmoaie şi ciupercile. Stingeţi cu vin alb tot ce a mai rămas în tigaie, plus setea dumneavoastră cu ce mai rămâne în sticlă. Lăsaţi la fiert până se evaporă tot lichidul şi abia la final condimentaţi cu sare şi piper. Scoateţi totul pe o farfurie adâncă.
În aceeaşi tigaie, că e păcat să mai murdăriţi alta, rumeniţi ficăţeii pe care mai înainte i-aţi spălat temeinic. Doar cu apă. Nu trebuie să fie prăjiţi ci doar cât să devină un pic făinoşi, să îi puteţi zdrobi cu furculiţa. Îi puneţi peste legume şi ciuperci.
Orezul se fierbe în supă, cam jumătate din timpul indicat pe cutia în care l-aţi cumpărat. Adică nu de tot. Sunt sigur că ştiţi unde trebuie pus, după ce îl scurgeţi: peste restul umpluturii. Dar înainte de asta îl clătiţi sub apă rece într-o strecurătoare. Păstraţi supa în care a fiert.
Acum, tot ce e în vasul acela amestecaţi bine-bine, să fie omogen. Mai puneţi cimbrişorul, pătrunjelul tocat sau orice alt condiment.
Revenim la pui. Îl luaţi de odihnit, pe nepregătite şi îl coaseţi la gât. Pe partea opusă (nu spun pe unde că e ruşine), introduceţi umplutura şi o îndesaţi cu mâna peste tot, iar la final întoarceţi puiul cu… gâtul în jos, cap nu mai are, bineînţeles, şi turnaţi un pic de supă în interior. Asta va face ca umplutura să se taseze şi să rămână ceva loc, necesar pentru că ulterior orezul se va mai umfla niţel. Coaseţi locul pe unde l-aţi umplut şi totodată şi toate găurile pe care le-aţi făcut când l-aţi dezosat, pentru că v-aţi scumpit la a cere ajutorul unui chirurg.
Ungeţi puiul cu ulei amestecat cu turmeric (sau boia dulce) şi îl daţi la cuptor, cam la 180 de grade. Se va rumeni, că nu face ce vrea el şi după 45 de minute îl scoateţi şi iar îl ungeţi, mai mult pe deasupra, dar de data asta aţi adăugat în ulei şi mierea, oţetul şi scorţişoara. Mai trebuie să stea în cuptor cam jumătate de oră, timp în care îl mai puteţi unge de câteva ori, dacă nu vă e prea lene. Când e gata, după o oră şi 15 minute cu totul, îl scoateţi pe o tavă, îl acoperiţi cu o folie de aluminiu şi îl lăsaţi cel puţin un sfert de oră, timp în care vă puteţi comple-ta diploma de master chef, că asta nu e o reţetă uşoară.
Când îl serviţi, puiul poate fi tăiat în patru, pe lung apoi pe lat. Alături de el puneţi orice garnitură, mai puţin orez pentru că din ăsta este înăuntru suficient.

Poftă bună!

Back to top button
Close
Close