glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Patru persoane suspecte de gripă AH1N1 în județ de la începutul anului, iar una dintre ele a decedat

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii si DSP jud. Hunedoara recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

 În sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la risc.

SEMNE

IACRS

GRIPA

Febra

Rareori

Da >38ºC

Dureri de cap

Rareori

Deseori

Dureri generale

Ușoare

Prezente la majoritatea cazurilor; adesea severe

Oboseala, slăbiciune

Uneori

Apare des; poate dura pana la 2-3 săptămâni

Epuizare

Niciodată

Apare de obicei la începutul bolii

Nas înfundat

Deseori

Uneori

Dureri de gat

Deseori

Uneori

Jena în piept, tuse

Slabă, pana la moderata. Tuse seacă

Deseori; poate deveni gravă

În săptămâna 06.01.2019- 12.01.2020  numărul infecţiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 958 de cazuri din care pneumonii 314 de cazuri ,au fost internate un număr de 151 cazuri din care 4 persoane suspecte de gripă, față de aceeași săptămână din 2019 când au fost înregistrate 1062 de cazuri din care pneumonii 505 de cazuri.

Până la această oră situația bolnavilor și a suspecților de gripă este (total județ de la începutul anului 4 persoane):

–  din păcate primul caz de deces a fost înregistrat – gripa tip AH1N1 – o persoană de 76 ani ,sex masculin,internat în Spitalul Mun. Hunedoara, nevaccinat și cu alte afecțiuni, a primit tratament antiviral .

  • 3 cazuri pentru care s-a infirmat diagnosticul de gripa .

Un număr de 31840 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal tetravalent sezonier (în sezonul rece 2019-2020 județului Hunedoara i s-au repartizat 31230 doze de vaccin gripal tetravalent sezonier )- față de sezonul rece 2018-2019 când au fost utilizate toate cele 26540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate județului Hunedoara .

În acest an Ministerul Sănătății a asigurat și în acest sezon rece vaccinarea antigripală sezonieră pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulți și copii) rezidente în institutii de ocrotire sociala;
  • persoane cu vârsta egala sau peste 65 de ani.

Va transmitem câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de apariția infecțiilor acute respiratorii  cât și pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier. Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecție de bună calitate (conform reprezentanților Ministerului Sănătății).

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene.

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic .

Răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice! Numărul normal al infecțiilor de tract respirator superior poate să ajungă și la zece  într-un an pentru o persoană.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

Back to top button