glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Măsuri de prim ajutor la bebeluși

În condițiile în care inima unui copil încetează să bată la doar patru minute de la oprirea respirației, este salvator să cunoaștem un set de măsuri de prim ajutor de bază. Cele mai importante măsuri pe care un părinte trebuie să le știe sunt următoarele: care sunt tehnicile de resuscitare cardio-pulmonară, cum se face manevra Heimlich și dezobstrucția căilor aeriene superioare la copii, ce e de făcut dacă copilul s-a ars sau a ingerat o substanță toxică.

Cum se face respirația gură la gură

Respirația gură la gură (sau ventilația, în termeni medicali) se face astfel: trage aer adânc în piept, acoperă gura copilului cu gura ta și suflă cu putere de cinci ori. Pentru nou-născuți și sugari, procedura implică atât acoperirea gurii, cât și a nărilor copilului. Respirația gură la gură și nas se face și atunci când gura celui mic este încleștată.

Cum se face masajul cardiac

Localizează zona dintre mameloane și apasă pe pieptul copilului în acea parte cu podul palmei, ținând mâna întinsă, fără să îndoi cotul. Pentru sugari, se vor folosi arătătorul și degetul mijlociu pentru a face masaj cardiac. Pentru masajul cardiac la copiii de peste 8 ani și pentru adulți se vor folosi ambele mâini, suprapuse.

Manevra Heimlich – când copilul se îneacă cu mâncare

Ia-l pe cel mic și poziționează-l pe antebrațul tău cu fața în jos. Sprijină-i bărbia cu degetele și pune-l pe cel mic într-o poziție în care capul este mai jos decât restul corpului. Se aplică cinci lovituri între omoplați cu podul palmei, verificându-se ulterior gura dacă nu a scos bolul alimentar. Dacă sunt ineficiente se va întoarce sugarul cu fața în sus pe antebrațul opus, cu capul poziționat mai jos decât trunchiul și se vor aplica cinci compresiuni cu două degete sub linia care unește mameloanele apăsând de jos în sus, de la abdomen spre torace.

Măsuri de prim ajutor în caz de arsuri

Se apelează serviciul unic de urgență 112, se îndepărtează cu grijă hainele de pe pielea copilului, dar nu și dacă sunt lipite. După ce ai îndepărtat hainele, se spală din abundență cu apă rece zona arsă. Nu se aplică niciun fel de unguent, cremă, ulei etc. Nu sparge bășicile în cazul în care acestea apar.