glasul-hd.ro Web analytics


Parenting

Gelozia între frați – cum poate fi eliminată

Părinții sunt cei care au un rol esențial în stabilirea relației dintre frați, aceștia fiind cei care pot accentua problema geloziei, ori care o pot elimina definitiv – iată câteva sfaturi pentru părinții cu mai mulți copii.

Având în vedere că stă în natura umană să ne comparăm cu cei din jur, gelozia care apare între frați este oarecum firească. Important este că cei mici să fie învățați ca gelozia nu este benefică și ca relația cu fratele sau sora nu are nimic în comun cu rivalitatea ori competiția.

Nu îi compara niciodată – oricât de mult ți-ai dori să îi spui copilului că fratele său a făcut un lucru bun și ți-ai dori același lucru de la el, e indicat să nu o faci. Procedând astfel, chiar tu vei însămânța gelozia ce poată apărea între frați. Copiii percep afirmațiile de genul “de ce nu poți să faci curățenie după tine, ca fratele tău?” ca fiind o dovadă clara a preferinței părintelui pentru fratele său. Nu aduce niciodată în discuție comportamentul fratelui pentru a îl oferi drept exemplu.

Ascultă variantele ambelor părți – atunci când apare un conflict între frați, chiar dacă ai asistat la el și știi deja care dintre cei doi este vinovat, ai face bine să asculți cu atenție variantele ambilor copii. Astfel, cei mici nu se vor simți nedreptățiți în favoarea fratelui.

Nu stabili etichete – etichetele precum “împiedicatul”, “dezordonatul” ori “neatentul” îi fac pe cei mici să se simtă rușinați, mai ales atunci când sunt folosite în prezența fratelui ori a oricărei alte persoane. În asemenea situații se poate naște sentimentul de gelozie din partea unuia dintre copii, care are senzația că fratele său este preferat.

Descoperă și apreciază talentul fiecărui copil – copiii au nevoie de apreciere așa că ar trebui să descoperi talentul fiecăruia și să îl aduci în discuție de fiecare dată când ai ocazia. În acest fel, copiii vor înțelege că sunt diferiți, însă că amândoi sunt la fel de talentați și apreciați pentru felul lor de-a fi. În general, în familiile în care există un copil cu un talent deosebit precum talentul de a cânta sau de a picta, ceilalți copii devin geloși întrucât au senzația că cel talentat este preferatul părinților.

Fă-ți timp pentru momente de intimitate cu fiecare copil – toți copiii simt nevoia de câteva momente de intimitate cu părintele, momente în care să simtă că el este cel special. Asigură-te că petreci asemenea momente cu toți copiii pentru a preveni gelozia și invidia ce poate apărea între frați.

Încurajează-i să se susțină unul pe celalalt – copiii trebuie să fie învățați de mici să se susțină reciproc. Frații trebuie să fie crescuți în spiritul de echipă, nu ca și cum ar fi pe cont propriu. Cu cât părinții mizează mai mult pe spiritul de echipă și unitate al familiei, cu atât mai mici sunt șansele să apară gelozia și invidia între frați. Părintele nu trebuie niciodată să încurajeze atitudinea agresivă, nici măcar verbală, între copiii lor.

Back to top button
Close
Close