glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Farmacia din grădină – Uleiul de palmier roșu

Originar din Africa, cultivat masiv în Indonezia şi Malaezia, este un ulei de bucătărie vegetal, provenit din pulpa roşie a fructului de palmier. Deşi are numeroase întrebuinţări atât în industria alimentară cât şi în cea cosmetică, rolul şi beneficiile sale sunt controversate, marii consumatori sunt locuitorii ţărilor asiatice.

Pentru că are în compoziţie acizi graşi saturaţi (în procent de 50%), uleiul de palmier este semi-lichid şi este rezistent la procesele oxidative, deci nu râncezeşte uşor. Nu se degradează uşor în timpul gătirii (prăjirii). În stare brută, are culoare roşiatică, graţie conţinutului său mare de carotenoizi, precursori ai vitaminei A – de 5-20 de ori mai mare ca alte uleiuri vegetale şi de 4-5 ori mai mare ca în morcovi. De asemenea, uleiul brut mai oferă cantităţi impresionante de antioxidanţi. Nu e de mirare, deci, că populaţiile africane defavorizate consumă cantităţi mari de ulei de palmier brut, bogat în substanţe nutritive.

Compoziția, maleabilitatea și durata de conservare ridicata fac din uleiul de palmier un ingredient ușor de integrat în diverse preparate. Uleiul de palmier este o materie primă importantă în industria alimentară. Nu conține colesterol ceea ce îl face unul din cele mai sănătoase uleiuri, fiind utilizat pe scara larga la prepararea produselor de panificație și patiserie dar și în bucătărie, pentru supe, sosuri sau diverse alte preparate. Are punctul de ardere foarte ridicat, motiv pentru care este unul din cele mai indicate uleiuri de prăjit. Nu are gust și nici miros, de aceea mâncărurile nu-și schimbă gustul nici la prăjire, nici la gătire.

Nu împrumută gustul alimentului prăjit în el, putând fi folosit astfel, pentru a prăji pește, spre exemplu și apoi cartofi prăjiți. Cartofii nu vor avea gust de pește.Datorită temperaturii relativ mari de fumegare (230-240 grade Celsius), la prăjire nu face fum. În plus, nu stropește și nu face spumă, nu se înegrește.

Se oxidează greu în aer liber și nu conține acizi grași trans.

Are proprietăți bune de conservare, asigurând termene lungi de valabilitate pentru alimentele cu care a fost folosit.

În afară de elementele nutriţionale benefice, uleiul de palmier oferă din belşug şi acizi graşi saturaţi. Şi, se ştie, consumul excesiv de acizi graşi saturaţi este asociat riscului crescut de maladii cardiovasculare. Acidul palmitic – un acid gras saturat furnizat de uleiul de palmier – are drept efect în organism atât creşterea concentraţiei de colesterol rău LDL, cât şi de colesterol bun HDL. Ce impact are asta asupra sănătăţii consumatorilor? Cele mai recente cercetări atrag atenţia asupra efectului negativ al uleiului de palmier folosit în exces in procesul de gătire (la prăjire). Tot cercetările arată însă că un efect negativ mai mare decât uleiul de palmier îl au uleiurile vegetale parţial hidrogenate, de tip margarină, pe care acesta le înlocuieşte în produsele din comerţ. Uleiurile parţial hidrogenate au în compoziţie acizi graşi trans, cu impact negativ asupra sănătăţii.

Back to top button
Close
Close