Farmacia din grădină – Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este unul dintre cele mai folosite uleiuri in cosmetica naturista si in ingrijirea naturala datorita numeroaselor sale proprietati si continutului ridicat de grasimi saturate. Uleiul de cocos se prezinta sub forma solida care la caldura se topeste usor.
Uleiul de cocos se poate folosi dupa expunerea la soare deoarece ajuta la refacerea epidermei sau a pielii inrosite.
Poate fi folosit atat pentru uz intern cat si pentru uz extern
Beneficiile uleiului de nuca de cocos includ ingrijirea parului, pielii, inlaturarea stresului, mentinerea nivelului de colesterol, pierderea in greutate, cresterea imunitatii, digestie si metabolism adecvat, inlaturarea problemelor la rinichi, boli cardiace, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, HIV si cancer, ingrijire dentara si rezistenta oaselor. Aceste beneficii pot fi atribuite prezentei acidului lauric, capric, caprilic, dar si proprietatilor sale antimicrobiene, antioxidante, antifungice, antibacteriene, etc.
Zahărul de cocoș este obținut din nectarul florilor palmierului de cocoș. Nectarul dulce este evaporat la temperaturi scăzute până devine un caramel gros, după care este uscat și măcinat până devine pudra cristalizată. Această metodă tradițională asigura păstrarea conținutului de vitamine și minerale precum: vitaminele B1, B2, B3, B6 , vitamina C, potasiu, magneziu, zinc, fier, și o mare parte din aminoacizi. Are indicele glicemic scăzut (35) față de alte zaharuri, ajută la stabilizarea zahărului din sânge astfel că poate fi consumat de persoanele diabetice cu moderație și cele care țin dietă și vor să folosească un îndulcitor cu puține calorii, dar cu o aromă plăcută ușor caramelizată. Prin simplă înlocuire a zahărului normal, cu zahărul de cocoș se poate obține un metabolism mai rapid, cu rezultat în arderea grăsimilor.
Otetul de nuca de cocos este o sursa naturala de probiotice.
Deoarece copacii de nuca de cocos cresc in soluri bogate in nutrienti, “seva” din florile de nuca de cocos este, de asemenea, bogata in nutrienti. Otetul de cocos este, o sursa foarte buna de minerale si vitamine, inclusiv potasiu (ce ajuta la echilibrarea electrolitilor, controlul tensiunii arteriale si a zaharului procesat), acidul ascorbic, anumite vitamine B, in special B2
Otetul de cocos contine toti cei noua aminoacizi esentiali – proteine care sunt adesea lipsite in alimentele pe baza de plante. Aminoacizii joaca, de asemenea, un rol in oxigenarea sangelui si mentinerea sistemului imunitar sanatos, si multe alte functii cheie din organism.
faina de cocos este o alternativa delicioasa, fara gluten pentru alte tipuri de faina. Acesta are un continut scazut de calorii si zahar si indicele glicemic scazut. Foarte populara in randul pesoanelor care sufera de diabet, vegetarieni, si a persoanelor care tin diete fara gluten sau care au alergii alimentare.
Faina de nuca de cocos organica este produsa din nuca de cocos uscata si pulbere de miez de nuca de cocos din care este extrudat uleiul de cocos.
Este caracterizata printr-o aroma distincta de cocos si un gust delicat, dulce. Are capacitatea de a absorbi umiditatea din preparate, sursa buna de acid lauric, ce are rol in sustinerea sistemului imunitar si endocrin al organismului, mangan, vitamina C, tiamina
Este utila in reglarea nivelului metabolismului si al zaharului din sange
contine un nivel ridicat de acizi grasi nesaturati, este sursa de energie disponibila rapid.Contine proteine si fibre ce sprijina digestia si curata organismul de toxine.
Are indice glicemic scazut ce protejeaza impotriva supratensiunii datorata cresterii brusce a nivelului de zahar din sange si reduce nivelul de colesterol rau – LDL .