glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Farmacia din grădină – Siminocul

Siminocul este o plantă ierboasă frumoasă, cu flori rezistente și galbene ca soarele, cunoscută în popor sub diferite denumiri: cireșar, flori de paie, iarba flocoasă, imortele, mărgica, ochișori sau siminic. Numit științific Helichrysum arenarium, siminocul se folosește în tratarea unor boli ale aparatului digestiv, rezultate excelente constatându-se în hepatită, insuficiență hepatică, dischinezie biliară, inflamații ale vezicii biliare, colecistite cornice, hipoaciditate gastrică, tulburări digestive, helmintiaza. De asemenea, ajuta în ameliorarea durerilor reumatice și artritice, în caz de gută și tulburări metabolice.
În medicina  populară, florile de siminoc se fierbeau în rachiu și băutura se administra intern pentru stimularea secreției gastrice, combaterea paraziților intestinali și în diferite boli, precum gălbinare, gută sau reumatism. Trebuie spus că siminocul nu are contraindicații și nu interacționează cu medicamentele.

Infuzia de siminoc crește secreția biliară și de suc gastric, scade colesterolul, diminuează spasmele create de bila leneșă. Siminocul este, de asemenea, un bun diuretic, la nivelul aparatului urinar tratând retenția de apă. După patru, cinci zile de folosire a infuziei, se constată creșterea presiunii sanguine și o îmbunătățire a stării generale a organismului.

Ca remediu pentru rinichi se prepară o fiertură dintr-un sfert de litru de lapte în care se pune o linguriță de plantă. Amestecul se fierbe cinci minute după care se strecoară. Se pot bea două căni pe zi. Are efect diuretic și ajută chiar și la eliminarea nisipului format la rinichi.

Datorită proprietăților sale antialergice, antiinflamatorii și astringente, siminocul se folosește și pentru îngrijirea pielii, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte și curățind  pielea în profunzime. Sub forma de comprese cu infuzie, preparată mai concentrat, dintr-o lingură de plantă la o cană de apa, siminocul ajută la vindecarea cicatricilor și în tratamentul acneei, a dermatitelor și furunculelor.

Infuzia și decoctul de siminoc sunt indicate și în tratamentul altor afecțiuni frecvente: icter, meteorism, intoxicații, gută, reumatism și în stări de  vomă. Siminocul are proprietăți: diuretice, antialergice, antioxidante, expectorante, antiinflamatoare. În urma unor cercetări  s-a constatat că această plantă este un remediu valoros împotriva otrăvirii cu metale grele și în prevenirea îmbătrânirii premature.Apa de imortele este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, anti-hematom, decongestionante, de stimulare a circulației sanguine și limfatice

Ca remediu pentru rinichi se prepară o fiertură dintr-un sfert de litru de lapte în care se pune o linguriță de plantă. Amestecul se fierbe cinci minute după care se strecoară. Se pot bea două căni pe zi. Are efect diuretic și ajută la eliminarea nisipului format la rinichi.

Back to top button
Close
Close