Farmacia din grădină – Leușteanul
Leusteanul (Levisticum officinale) este o plantă mediteraneană, descoperită și folosită pentru prima dată ca aliment pe actualul teritoriu al Italiei. Planta poate crește până la înălțimi de 2 metri și are flori galbene.
Principiile active pe care le conţine au o puternică acțiune terapeutică asupra aparatului respirator, reno-urinar, sistemului endocrin și celui imunitar.
Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic ca aliment, putând deveni, la nevoie și atunci când este dozat corespunzător, și un remediu eficient într-o multitudine de boli cum ar fi indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale. Uleiul obținut din leuștean scade tensiunea și stimulează diureza.
Rădăcina de leuştean conţine amidon, zahăr, zaharoză, apă, răşină, acid de angelică. Rădăcina proaspătă conţine 0.3-0.5% ulei, iar cea uscată 0.6-1%. Conţine d-terpinol, o legătură de tipul cineolului, un terpen, ester al acidului acetic, al acidului valeriic şi al celui benzoic. Toate părţile plantei conţin ulei volatil, gumirezine, taninuri, grăsimi şi săruri minerale.
Un factor esenţial în prevenirea formarii pietrelor la rinichi este consumul mare de apă, leusteanul promovează diureza în corp şi urinarea fară pierderea de electroliţi.
Leusteanul este folosit în mod tradiţional ca expectorant şi pentru ameliorarea tusei si a durerilor în gât. Planta conţine o substanta numită eucaliptol, care a dovedit ca are efect antiinflamator în astmul bronsic, efect antibiotic contra unor bacterii precum Salmonella, E. coli si H. pylori.
Leusteanul mai conţine un important compus antiinflamator, numit quercina, care s-a dovedit ca ajută, în tratamentele pentru alergii. Quercina inhibă producţia de histamine în corp şi reduce irritaţiile cutanate cauzate de sensibilitaţile la mediu, ochii rosii, rinita sau alte potentiale simptome alergice. Frunzele proaspete se folosesc în bucătăria tradiţională românească în scop aromatic la diverse preparate: ciorbe, sosuri, salate, mâncăruri.
Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă perenă comestibilă, folosită drept condiment în supe și în alte feluri de mâncare.
Se considera ca efectul antiinflamator al leusteanului este cel care contribuie la îmbunătăţirea problemelor de tract intestinal.
Proprietăţile antiinflamatorii ale leusteanului sunt utile şi înin tratarea afectiunilor articulare, cum sunt guta, artrita, inflamaţiile reumatice.
Preparate pe bază de leuştean: frunze proaspete, suc natural, pulbere de plantă uscată, infuzie. Cataplasme cu frunze proaspete zdrobite sunt indicate să se aplice pe piele în caz de psoriazis, ulceraţii ale pielii.
Pulberea poate fi folosită ca atare, 1/2 linguriţă pe zi, tinuta 10 minute sub limbă, apoi înghiţită cu multă apă pentru reglarea digestiei, boli digestive, stimularea apetitului.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu vârf de pulbere la o cană de apă clocotită care se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară, se beau 2-3 căni pe zi.
Chiar dacă este considerat o plantă sigură pentru consumul uman, leuşteanul are câteva contraindicaţii. „Leuşteanul şi preparatele din leuştean nu ar trebui consumate de femeile însărcinate pentru că au fost raportate cazuri de contracţie a uterului.