glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Farmacia din grădină – Gheara diavolului

Gheara diavolului ( Harpagophytum procumbens ), planta ierboasă care crește pe terenuri nisipoase și foarte aride, la altitudini de 500-1000 de metri, în Africa de Sud, în Namibia și în Madagascar, este unul din cele mai puternice remedii naturale împotriva durerilor.

Partea cea mai frecvent folosită a plantei sunt tuberculii aceştia sunt folosiţi în prepararea de infuzii pulberi şi soluţii buvabile, geluri şi creme.

Compuşii principali sunt iridoidele (glucozide monoterpenice), care constituie 0,5-3% din medicamentul uscat. Harpagozida este cel mai activ comus de aceea este bine să alegeţi preparate care conţin 1,5-2% harpagozida. Planta mai conţine şi fitosteroli şi flavonoide. Gheara-diavolului poate ajuta la uşurarea durerii şi, în unele cazuri, poate îmbunătăţi mobilitatea persoanelor care suferă de osteoartrită sau de reumatism degenerativ, entorse. Calităţile antiinflamatorii conferite de harpagozidă şi fitosteroli sunt cele care produc acest efect , iar planta este adesea recomandată pentru tratarea cazurilor uşoare de reumatism, gută, nevralgii, aritmii ventriculare hiperkinetice, intoxicaţii cu nicotină.

Ea este folosită extern pentru durerile articulare. Principiile active ajută la stimularea sistemului digestiv, de aceea planta este folosită pentru tratarea indigestiei. Planta ajută şi la probleme de ficat sau vezică biliară, stimularea poftei de mâncare. Complicațiile hepatice – administrarea acestei plante în cazurile de afectare a ficatului, prin infectarea cu virusului hepatitic B sau C, ori prin ingestia repetată de substanțe toxice (cum ar fi alcoolul), încetinește procesele de distrugere a celulelor hepatice și de fibrozare a ficatului.

Astfel, o cură în care se administrează câte patru capsule de Gheara diavolului pe zi, vreme de două luni, ajută la prevenirea cirozei.

Tratamentul cu gheara diavolului poate preveni ateroscleroza, dacă este administrat într-o cură de o lună şi jumătate. Datorită efectului său antioxidant ajută la preîntâmpinarea depunerilor de colesterol pe pereţii vaselor de sânge. Are efect de reducere a nivelului colesterolului din sânge și de combatere a hipertensiunii.

Crizele intense de dureri de cap, însoțite de greață și de vomă sunt tratate cu ajutorul infuziei de gheara diavolului.

Studiile de medicină experimentală au arătat că această plantă are efect hipoglicemiant direct, scăzând cu 5-7% concentrația zahărului din sânge. Este adjuvant în alergii – unele persoane cu alergii cronice, care au folosit Gheara diavolului, au relatat că în urma tratamentului cu această plantă au resimțit ameliorări puternice ale simptomelor afecțiunii. 4 capsule de Gheara-diavolului, luate zilnic o perioadă de 1-2 luni, reduc intensitatea reacțiilor adverse la nivelul pielii, reduc inflamația și catarul respirator.

Cura cu această plantă trebuie asociată cu consum de sucuri de fructe  și crudităţi , mișcare și exerciţii fizice pentru combaterea redorii și anchilozei.

Deşi este bine tolerată în general, gheara-diavolului poate provoca diaree.

Este interzisă în sarcină sau alăptare.

Gheara-diavolului nu este recomandată persoanelor care suferă de ulcere gastrice sau duodenale.

 

 

 

 

\

Back to top button
Close
Close