glasul-hd.ro Web analytics


Sănătate

Farmacia din grădină – Eucaliptul

   Eucaliptul, leacul bolilor respiratorii, atinge înălțimi impresionante, de până la 300 de metri. În scop terapeutic se folosesc frunzele care sunt bogate în flavonoide, taninuri, rezine, cumarine, ceară, piperitona, ulei eteric aromatic, cu efecte antiseptice, expectorante și sudorifice, astringente, hemostatice, cicatrizante, emoliente, antiastmatice, digestive, antinevralgice, antireumatice.

Afecțiunile pe care le putem trata cu ajutorul eucaliptului:
– Astm bronșic și bronșita acută, gripă însoțită de stări febrile – se fac inhalații cu băi de abur după ce se toarnă în apa clocotită 2-3 picături de ulei de eucalipt. Ajută la fluidificarea secrețiilor bronșice și la descongestionarea căilor respiratorii.
– Guturai,sinuzită, laringită și guturai,– se ia o linguriță cu pulbere de eucalipt seara, înainte de masă.Uleiul are proprietăți antiseptice și antibacteriene.
– Afecțiuni ale aparatului digestiv – eucaliptul este folosit cu succes contra viermilor intestinali, precum și în cazurile de diaree și dizenterie. Se face infuzie și se consumă între mese, 2 cești pe zi, căci duc la pierderea poftei de mâncare.
– Afecțiuni ale aparatului urinar – se utilizează pentru tratarea unor infecții genito-urinare (cistită, nefrită acută, leucoree), prostatite virale şi congestive, varicocel. Se fac băi de șezut ori se practică masaj.
Eucaliptul este folosit în tratarea unor răni, arsuri solare, tăieturi, herpes, ulcerații, eczeme, prurit, inflamații, plăgi, otite, inflamații, înțepături de insecte. În acest scop, se aplică sub formă de spălături, comprese, loțiuni, băi generale și locale (se pun 10-15 picături la cadă).
Răni și arsuri solare – se masează locul dureros cu ulei de floarea soarelui în care s-au pus 2-3 picături de ulei de eucalipt.
Diabet zaharat – este indicat decoctul din frunze uscate de eucalipt cu apă. Se lasă să fiarbă până scade la jumătate de volum și se bea pe parcursul zilei.
Dureri musculare – se face masaj cu ulei și se remarcă creșterea fluxului sanguin local.
Reumatism, poliatroze, artrite reumatoide – se utilizează comprese cu decoct din frunze sau ulei eteric.
Uleiul de eucalipt este un bun stimulent care ajută la îndepărtarea epuizării și a stărilor de depresie. De asemenea, uleiul poate fi eficient în tratarea stresului și a altor tulburări mentale, deoarece inhalarea vaporilor contribuie la creșterea circulației sângelui către creier, ajutându-l să se relaxeze.
Nu  se înghite pe stomacul gol și nici nu se aplică pe piele nediluat, deoarece poate provoca iritații. La doze excesive, uleiul de eucalipt poate provoca reacții de sensibilitate gastrică, cu greață, vărsături, dureri de cap, vârtej, indigestii, hipertensiune, hipotermie și chiar intoxicare, cu semne de delir.

Este contraindicat la gravide, la mamele care alăptează, la copiii mai mici de 12 ani, la persoanele cu afecțiuni digestive și hepatice grave. Nu se recomandă a se utilizat concomitent cu medicamente hipoglicemiante.

Back to top button
Close
Close