glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Farmacia din grădină – Coriandru

Coriandrul este o plantă aromatică din familia plantelor Apiaceae, care este folosită în întreaga lume pentru a da gust preparatelor culinare, dar și pentru proprietățile sale terapeutice. Frunzele, tulpinile și semințele sale au o aromă înțepătoare și sunt utilizate în bucătărie atât crude, cât și uscate. În ceea ce privește semințele de coriandru, acestea sunt mici, rotunde, au o culoare maronie și un gust aromat, de nucă, iar pulberea obținută prin măcinarea lor este adesea folosită pentru a condimenta sosurile și preparatele cu specific indian. Semințele întregi pot fi,  prăjite, măcinate și incluse în amestecurile folosite pentru condimentarea cărnii. Coriandru  datorită conținutului de ulei volatil acționează ca stomahic ( favorizează digestia gastrică), carminativ (calmează durerile abdominale și cre evacuarea gazelor intestinale), spasmolitic, afrodisiac, antiseptic (previne sau înlătură infecțiile microbiene sau care împiedică putrefacția), antibacterian etc.

Frunzele de coriandru sunt o sursă bună de fibre, calciu, magneziu, mangan și fier. In compoziția semințelor de coriandru se găsesc antioxidanți care luptă împotriva inflamațiilor din corp. Quercitina și tocoferolii, compuși care se găsesc în aceste semințe, scad inflamațiilestimulează imunitatea ,  au, de asemenea, proprietăți antioxidante, antifungice și antiseptice, menținând astfel pielea curată și sănătoasă.

Datorită conținutului de vitamina C, semințele de coriandru țin la distanță răcelile și gripa, menținând totodată sănătatea pielii. Pe de altă parte, fibrele dietetice și proprietățile antioxidante fac din aceste semințe un remediu bun împotriva problemelor digestive, mai ales dacă te confrunți cu indigestie sau ai un tranzit intestinal lent.
Intern, coriandrul acționează ca un diuretic, ajutând organismul să elimine excesul de sare și apă. Astfel, ține sub control presiunea arterială și reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Datorită conținutului de calciu, coriandrul este indicat pentru menținerea sănătății sistemului osos. Calciul joacă un rol important când vine vorba de prevenirea osteoporozei și a altor afecțiuni articulare.

Este indicat și în menținerea sănătății oculare, deoarece abundă în vitaminele A și C, minerale și antioxidanți care susțin vederea și ajută la reducerea oboselii oculare, frunzele de coriandru conțin  betacaroten, esențial pentru ochi, mai ales în cazul persoanelor în vârstă care sunt predispuse la afecțiuni precum cataractă și degenerescență maculară.

Uleiul de coriandru, extras din semințele acestui condiment, este considerat a fi un bun detoxifiant al sistemului sangvin, întrucât elimină acidul uric și metalele grele, dar și alte toxine străine care pătrund în sânge în mod accidental.

Compuși precum terpineolul și terpinolenul fac din uleiul de coriandru un bun analgezic. S-a dovedit că acest ulei ajută la vindecarea durerilor de dinți, a durerilor de cap și a celor articulare și musculare, precum și a durerilor ce apar în urma unor accidentări ușoare. Ameliorează durerea prin scăderea sensibilității zonei afectate.

Un alt rol important al uleiului de coriandru este acela de a stimula hormonii și enzimele digestive, funcțiile creierului și activitatea sistemului nervos. De asemenea, previne apariția depresiei.

Unele componente ale uleiurilor esențiale găsite în coriandru, cum ar fi Borneol și Linalool, ajută la digestie, funcționarea corectă a ficatului și a intestinelor, contribuind totodată la reducerea diareei .Consumul de coriandru s-a dovedit a reduce tensiunea arterială la mulți pacienți care suferă de hipertensiune arterială.

Back to top button