glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Farmacia din grădină – Cicoarea 

Cicoarea (Cichorium intybus) este o plantă erbacee, perenă, comestibilă, care aparține genului Cichorium din familia Asteraceae. Este cunoscută din antichitate: în Egiptul antic era cultivată ca plantă medicinală, fiind folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare și renale. În zilele noastre, rădăcina de cicoare comună este un foarte popular înlocuitor de cafea, iar părțile aeriene sunt folosite în scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust ușor amărui, se folosesc în salate asortate, precum și în pregătirea unor mâncăruri specifice bucătăriei franceze și italiene).Cicoarea are proprietăţi eupeptice, colagoge (stimulează evacuarea vezicii biliare şi totodată o fluidifică, secreţiille digestive şi ajută funcţia ficatului), împiedică formarea pietrelor la fiere, reglează funcţia glicogenetică a ficatului, stimulează funcţia pancreasului şi normalizează glicemia, fiind eficientă în caz de diabet zaharat, datorită uleiurilor volatile şi rezinelor au acţiune diuretică, depurativă (favorizează eliminarea toxinelor din organism, curăţă sângele), efect laxativ, grăbind evacuarea colonului şi îmbunătăţind digestia, stimulează funcţia cerebrală, favorizează concentrarea, creşte atenţia, îmbunătăţeşte memoria, fiind importantă pentru susţinerea activităţii intelectuale intense, efecte tonifiante generale.

Cicoarea (plantă erbacee perenă) este cultivată în general pentru rădăcinile sale din care se extrage un surogat de cafea.

Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de inulină (o fibră prebiotică asociată cu accelerarea procesului de scădere în greutate, precum și cu îmbunătățirea sănătății intestinale).

Inulina din rădăcina cicoare, este o formă de fibră alimentară care ajută la slăbit, tăind pofta de mâncare și dă senzația de sațietate. De asemenea, tot inulina din cicoare ajută la tranzitul intestinal și secreţia sucurilor gastrice.

Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de fibre, care îmbunătățește sănătatea digestivă. Datorită conținutului ridicat de inulină din rădăcina de cicoare, sănătatea intestinală are, de asemenea, de beneficiat de pe urmă consumului de cafea de cicoare.

Reduce nivelul de zahăr din sânge – tot datorită conținutului de inulină, și nivelul de zahăr din sânge este redus de consumul de cicoare. Inflamația cronică poate crea probleme, contribuind la apariția afecțiunilor cardiace, a diabetului și chiar și a cancerului. Studiile făcute pe animale au confirmat abilitatea cicoarei de a combate inflamația.

Ameliorează simptomele artritei – studiile au arătat că rădăcina de cicoare are abilitatea de a ameliora simptomele artritei. Polifenolii din cicoare combat inflamația cauzată de osteoartrită.

Cicoarea este folosita cu succes în furunculoză și acnee,îmbunătățește sănătatea digestivădischinezii biliareconstipații croniceangicolite. Conținutului ridicat de inulină din rădăcina ajută la menținerea sănătății intestinale, deasemenea  ajută în hepatitele cronice.Persoanele alergice la polenul de mesteacăn pot avea, de asemenea, alergie și la cicoare. Imediat ce se observă simptome specifice unei alergii, e indicat să se oprească consumul de cicoare și să se apeleze la ajutorul unui medic. Cicoarea nu este recomandată femeilor însărcinate întrucât poate declanșa sângerări sau chiar avort spontan.

 

Back to top button