glasul-hd.ro Web analytics

Parenting

Cum să îți înveți copilul să se descurce singur pe stradă

Decizia de a lăsa un copil să meargă singur până la școala ori să iasă doar cu prietenii lui în parc, fără să fie însoțit de un adult, aparține fiecărui părinte în parte. Specialiștii sunt de părere că un copil se poate descurca singur pe stradă după vârsta de 10 ani, însă cei care au ultimul cuvânt sunt părinții. Ei vor lua decizia nu numai în funcție de vârsta copilului, de cât de responsabil și atent este, ci și în funcție de factori precum orașul în care locuiește, zona pe care o are de parcurs, locul în care trebuie să meargă etc.

Pentru a-l pregăti pentru momentul în care își va lua singur zborul trebuie să fie parcurse mai multe etape, pentru că un copil nu poate să anticipeze pericolul la fel de bine precum o face o persoană adultă.

Cum îl înveți pe cel mic să aibă grijă pe stradă

Învață-l să traverseze corect strada

Nu îți lăsa copilul să plece singur decât în momentul în care știi cu siguranță că traversatul străzii nu este o problemă pentru el. Asigură-te că știe să se uite în stânga și în dreapta înainte să pășească pe carosabil, că traversează numai pe la trecerea de pietoni și doar când semaforul are culoarea verde. Nu face imprudența să traversezi neregulamentar în momentul în care ești cu copilul tău, pentru că îți poate copia comportamentul. Învață-l că și atunci când se afla într-un grup de prieteni, să procedeze exact cum l-ai învățat tu, nu să se lase purtat de val și să traverseze strada fără să se asigure sau printr-un loc nepermis.

 

Mai întâi drumuri scurte

Ca să îl pregătești pentru drumuri mai lungi începe cu unele mai scurte, care nu reprezintă pericol pentru cel mic, dar care îl familiarizează cu ieșitul de unul singur. Astfel, îl poți trimite să cumpere ceva de la chioșcul de la parterul blocului sau îl poți lăsa să meargă singur până la școală dacă unitatea de învățământ este în apropiere.

Dacă este în vacanță la bunici, de exemplu, roagă-i pe aceștia să îl trimită până la magazinul din sat să cumpere ceva (dacă știi că nu are de traversat o șosea principală, unde circulă mașini). Faptul că poate să meargă singur undeva îi va crește încrederea în el.

Află cu cine iese în oraș

Dacă iese în oraș cu prietenii lui, întrebă-l câți sunt și cere numerele de telefon ale părinților acestora, să poți lua legătura cu ei în cazul în care intervine o situație neprevăzută.

În cazul în care iese numai cu prietenii lui, ai grijă să îi dai întotdeauna o oră de întoarcere acasă. Dacă nu o respectă, atunci trebuie să discuți cu el, pentru că trebuie să înțeleagă că nu este de joacă cu astfel de reguli. Învață-l să te anunțe dacă are loc o schimbare în ceea ce privește locul în care trebuie să meargă, pentru că trebuie să știi de unde să îl iei. Spune-i să te sune sau să îl roage pe unul dintre prietenii lui să te sune, în cazul în care el nu mai are baterie la telefon. Oricum, o alta regulă prețioasă este aceea să nu îl lași să plece undeva fără să te asiguri că are suficientă baterie la telefon, astfel încât să puteți comunica oricând.

 

Asigură-te că știe să ceară ajutor

Orice părinte trebuie să fie pregătit și pentru situații de urgență, așa că asigură-te că știe să ceară ajutor. Ideal este să aibă un telefon mobil de pe care să te poată suna. Cel mai bine este ca micuțul să memoreze numărul unuia dintre părinți și să îl formeze în cazul în care i s-a întâmplat ceva sau nu se simte în siguranță. Cum copiii se pot pierde foarte ușor, este bine să te asiguri că cel mic știe și adresa la care locuiți.

De asemenea, spune-i că poate să ceară și ajutorul unui adult, dacă în preajma lui se află un polițist sau un jandarm (învață-l, în prealabil, să recunoască oamenii în uniformă care îl pot ajuta). În cel mai rău caz, el poate să apeleze la un adult care are lângă el un copil, pentru mai multă siguranță. Copiii nu trebuie încurajați în niciun caz să intre în vorbă cu persoane străine, pentru că nu se știe niciodată ce caracter are persoana respectivă.

Copilul trebuie să știe că nu trebuie să însoțească nicio altă persoană străină nicăieri și să nu accepte dulciuri și niciun fel de băutură de la străini. De asemenea, învață-l pe copilul tău să nu se urce în niciun caz în mașina unui străin, chiar dacă acesta îi spune, de exemplu, că unul dintre părinți l-a trimis să îl ia de la școală.

 

Îl poți lăsa în parcul de lângă bloc

Pentru a-l pregăti să meargă singur până la școală poți, mai întâi, să îl lași să se joace singur în parcul de lângă bloc sau în grădina din fața blocului. Este bine să fie un loc în care să poți să ai contact vizual direct cu copilul.

Discută cu el

Discută cu copilul tău despre pericolele pe care le poate reprezenta strada, spune-i despre situațiile periculoase care pot apărea și cum se poate apăra. Ca să te asiguri că a înțeles, reia discuția și pune-i întrebări, la câteva zile de la prima conversație pe această temă. Dacă simți că micuțul tău nu este pregătit, ascultă-ți instinctul și mai așteaptă puțin.

 

Copilul trebuie să știe să strige după ajutor

Una dintre cele mai sigure metode de a depăși un pericol este ca micuțul să știe să țipe. Învață-l să strige “Ajutor” cu voce tare în momentul în care se simte amenințat, pentru că este una dintre cele mai bune reguli de siguranță. De asemenea, încurajează-l să îți povestească experiențele trăite atunci când a ieșit doar cu prieteni de vârsta lui sau când a mers singur la școală, pentru că așa poți să descoperi situații care îl pot pune în pericol.

 

Supraveghează-l din umbră

Odată ce ai decis că este timpul ca băiețelul sau fetița ta poate să iasă în lume fără tine și i-ai promis asta, ține-te de promisiune. În primele zile când un copil merge singur până la magazinul aflat la două străzi distanță sau până la școală, este indicat să mergi în spatele lui, fără să te observe. Astfel te asiguri că știe regulile de circulație și că nu traversează strada prin loc nepermis sau fără să se asigure și poți vedea dacă intră în vorbă cu străini.

De asemenea, îți poți da seama dacă este timorat, dacă are rețineri, astfel încât să poți discuta cu el când ajunge acasă, însă fără să își dea seama că l-ai urmărit.

 

Back to top button