glasul-hd.ro Web analytics


Parenting

Care este regimul alimentar al copilului când are diaree

În trecut, recomandarea medicilor pentru copiii care prezintă diaree era adoptarea unei diete bazate doar pe câteva alimente, precum: banane, orez, mere și pâine prăjită. Recent, studiile au arătat că o astfel de diete nu este suficientă și recomandă un alt fel de regim alimentar pentru diaree la copii. Află care sunt alimentele permise și care sunt alimentele ce trebuie evitate atunci când copilul tău are diaree.

Ce este diareea și de ce apare la copii?

Diareea reprezintă prezența scaunelor moi sau apoase. Pentru unii copii, diareea este ușoară și va dispărea în câteva zile. Pentru alții, poate dura mai mult timp, caz în care copilul poate să piardă prea mult fluid și astfel să se deshidrateze. De cele mai multe ori, diareea apare după un episod de gastroenterită. Aceasta este o infecție virală a stomacului și intestinelor care cauzează de obicei febră, dureri abdominale, vărsături și diaree. După recuperarea acestei boli acute, intense, copilul poate continua cu scaune frecvente nedureroase, dar să se simtă bine în general. Alte cauze ar putea fi unele tratamente medicale, precum antibioticele și unele tratamente pentru cancer.

Care este regimul alimentar pentru diaree la copii?

Până nu demult, medicii recomandau pentru diaree adoptarea unei diete bazate doar pe alimentele următoare: banane, orez, mere, pâine prăjită. Concepția din spatele acestei diete era că aceste alimente dau intestinului o șansă de a se odihni și va reduce cantitatea de scaun produs. Medicii specialiști în pediatrie susțin însă că această dietă nu este cea mai bună opțiune pentru copiii bolnavi. Alimentele din această dietă au un conținut scăzut de fibre, proteine ​​și grăsimi, astfel că nu este suficientă pentru a ajuta copilul să se recupereze după o infecție gastrointestinală. Academia Americană de Pediatrie recomandă acum copiilor să mănânce o dietă normală, bine echilibrată, adecvată vârstei lor în termen de 24 de ore de la îmbolnăvire. Acea dietă ar trebui să includă un amestec de fructe, legume, carne, iaurt și carbohidrați complecși. Pediatrii americani spun că majoritatea copiilor cu diaree ușoară pot primi inclusiv lapte normal sau sub formă de formulă. Conform acestora, alăptarea bebelușilor poate continua. Totuși, dacă copilul pare balonat după ce a băut lapte, e bine să vă consultați cu medicul pediatru pentru a discuta despre o schimbare temporară a dietei.

În cazul diareei ușoare, lichidele speciale nu sunt necesare. Copiii cu diaree moderată pot avea nevoie de lichide speciale, și anume soluții de electroliți. Aceste lichide au fost concepute pentru a înlocui apa și sărurile pierdute în timpul diareei și sunt disponibile în comerț. Dacă copilul nu vomită, aceste lichide pot fi utilizate în cantități mai mari până când copilul începe să facă din nou cantități normale de urină. Dacă copilul vomită, se recomandă cantități foarte mici dintr-o soluție de electrolit (o linguriță) administrate la fiecare cinci sau zece minute până când el menține lichidele pot contribui la prevenirea deshidratării. IMPORTANT! În cazul în care copilul vomită și are diaree sau prezintă semne de deshidratare (urină puțină, stare de slăbiciune, paloarea feței etc), cel mai bine este să mergeți de urgență la doctor. Copiii mici se deshidratează foarte repede, iar acest lucru poate deveni foarte periculos!

Ce alimente sunt permise?

Alimentele bogate în nutrienți și fibre sunt recomandate după un episod de diaree pentru a preveni malnutriția și deshidratarea. Alimentele cu mai multe fibre ajută la consolidarea scaunelor, așadar puteți alege cereale și pâine integrală, fructe și legume fierte (fasole verde, morcovi, ciuperci, sfeclă, sparanghel, cartofi copți, dovleac). Aceste legume conțin multe vitamine precum A, B și C, care susțin sănătatea mucoasei tractului intestinal și încurajează vindecarea. Pe lângă legume, carnea slabă (pui, curcan, pește), dar și carnea de vită și porc la cuptor sau fierte, tonul la conservă, ouăle fierte, pastele și tăițeii din făină albă pot fi de asemenea utile.

În ceea ce privește produsele lactate, se poate consuma lapte cu conținut scăzut de grăsimi, brânză sau iaurt. Dacă produsele lactate agravează diareea sau cauzează gaze și balonare, este bine să se evite produsele lactate pentru câteva zile.

Ce alimente trebuie evitate?

Unele alimente trebuie excluse din regimul alimentar pentru diaree la copii, și anume: băuturile carbogazoase, sucurile de fructe și lichidele cu mult zahăr, deserturile gelatinoase, prăjelile și mâncarea fast-food. Limitați sau renunțați la lapte și alte produse lactate dacă observați o înrăutățire a diareei sau apariția gazelor și balonării. De asemenea, evitați fructele și legumele care pot provoca gaze, precum: broccoli, ardei, mazăre, fructe de pădure, prune, năut, legume cu frunze verzi și porumb. Urmăriți cu atenție semnele, simptomele și starea copilului, iar dacă acestea nu se ameliorează în 1-2 zile, consultați de urgență un medic specialist.

 

Sursa:www.qbebe.ro

Back to top button
Close
Close