glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie. Aproximativ 10 mii de documente electronice au rămas nedistribuite în judeţ

Cardurile de sănătate devin obligatorii de luna viitoare pentru cei pe numele cărora au fost emise. În cazul în care un hunedorean este asigurat, dar nu a intrat în posesia documentului electronic, nu trebuie să-şi facă griji deoarece va putea beneficia de toate serviciile medicale şi fără card. La nivelul judeţului Hunedoara, în momentul de faţă există aproximativ 10 mii de carduri care nu au fost distribuite hunedorenilor.

 

 

A mai rămas mai puţin de o săptămână până când serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor, cu vârsta de peste 18 ani, în baza cardului naţional de sănătate. Începând de marţi, 1 septembrie, documentul electronic va deveni obligatoriu. De la această regulă vor face excepţie asiguraţii din judeţul Hunedoara pentru care cardul încă nu a fost tipărit. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă. „Asiguraţii pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze casei de asigurări în evidenţa căreia se află pentru a solicita eliberarea acestuia. La nivelul judeţului Hunedoara numărul total de carduri returnate de Poşta Română este de 21.181, din care 7.164 de documente electronice au fost predate asiguraţilor şi 3.337 medicilor de familie. În concluzie, 10.680 de carduri au rămas nedistribuite până acum. În plus, au existat 107 documente electronice refuzate din motive religioase şi 1.885 de solicitări de eliberare carduri duplicat (1.745 au fost pierdute, furate sau deteriorare şi 140 au fost defecte). Casa va elibera adeverinţe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat şi pentru asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului”, a precizat medic şef al CJAS Hunedoara, Doinel Crişan.

 

Peste 215 mii de carduri activate

 

Reprezentanţii CJAS Hunedoara susţin că din luna mai şi până în prezent în judeţ au fost activate 217.000 de carduri. Activarea acestora presupune introducerea unui cod pin. Odată activat, cardul poate fi folosit pentru demonstrarea calităţii de asigurat şi toate serviciile medicale vor fi decontate (consultaţii, internări, analize), dar şi medicamente. În plus, medicii specialişti amintesc hunedorenilor că dacă îşi pierd cardul sau îl deteriorează trebuie să solicite de la Casă eliberarea unui card duplicat şi să plătească o sumă de 15,5 lei pentru noul document. De asemenea, pentru asiguraţii care împlinesc 18 ani sau dobândesc calitatea de asigurat după data de 1 septembrie se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate.