glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Campania “Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii–dreptul responsabilitatea ta!”

       În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania “Protejează-ți sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv  creșterea nivelului de informare al acestora despre : contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

        Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

Sănătatea reproducerii în oricare dintre etapele vieții are un efect profund asupra sănătății, mai târziu în viață. Programele adaptate diferitelor provocări cu care oamenii se confruntă în momente diferite din viața lor includ educație sexuală, planificare familială, îngrijire prenatală, îngrijire post-natală, servicii pentru prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală (inclusiv HIV) și servicii care facilitează diagnosticul precoce și tratamentul bolilor sistemului reproductiv (inclusiv cancerul de sân și de col uterin).

În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”-, mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul.” Fenomenul„copiilor cu copii” –mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale–este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

Astfel, potrivit ultimei analize a Salvați Copiii (România, 2018), cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. Există o corelație directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare emoțională, dar și socială, încă incomplete, și lipsa accesului la educație pentru sănătate și la servicii medicale (Salvați Copiii România). În România, planificarea familială este inclusă  într-un pachet de tratament gratuit, atât pentru pacienții asigurați, cât și pentru cei neasigurați.

      Scopul campaniei: Informarea și conștientizarea adolescenților și femeilor gravide cu privire la problematici ale sănătății reproducerii

       Recomandari  pentru  adolescenti si adolescente :

  • Ai grijă de sănătatea ta reproductivă. Aceasta are un impact direct și asupra sănătății partenerei/partenerului tău!
  • Informează-te despre sănătatea reproducerii din surse de încredere!

                     https://insp.gov.ro/sites/cnepss/contraceptia-sanatatea-reproducerii/

                      https://www.planificaneprevazutul.ro/cabineteplanificarefamiliala/

  • Înainte de începerea vieții sexuale consultă împreună cu partenerul/partenera ta un profesionist (medicul, asistentul medical, asistentul medical comunitar sau mediatorul sanitar)!
  • Unica metoda contraceptivă care vă protejează atât de sarcinile nedorite cât și de bolile cu transmitere sexuală este prezervativul.

       Sfaturi utile:

  • Niciodată sex ocazional fără prezervativ. Bolile cu transmitere sexuală și o sarcină nedorită vă pândesc în orice moment.
  • Niciodată același prezervativ pentru un nou contact sexual sau pentru mai multe partenere. Prezervativul se poate rupe sau puteți media transferul unor boli cu transmitere sexuală.
  • Niciodată doua prezervative suprapuse. Se vor rupe sigur.
  • Niciodată crema pe baza de grăsimi împreună cu prezervativul. Acesta se va rupe. Folosiți un lubrifiant special pe baza de apa.
  • Niciodată sex neprotejat dacă nu vă doriți cu adevarat un copil. Avortul este o experiență traumatizantă.
  • Contracepția orala nu trebuie începută decât sub îndrumarea medicului. Nu luați un contraceptiv oral, doar pentru faptul ca și prietena dvs. îl folosește. Pot exista contraindicații severe. Apelați la sfatul medicului dvs. ginecolog sau la un centru de planning familial.

Campania stimulează populaţia să-şi însuşească informaţii corecte privind metodele contraceptive şi sănătatea reproducerii.

Date statistice din Judeţul Hunedoara:

 

  Anul Gravide Natalitate Întreruperi de sarcină
Anul 2012 3113 3257 549
Anul 2013 1938 3077 644
Anul 2014 1806 3078 594
Anul 2015 1656 3303 562
Anul 2016 1819 3301 561
Anul 2017 1682 3182 483
Anul 2018 1502 3095 387
Anul 2019 1437 2930 354

 

Cu ocazia  campaniei “Protejează-ți sănătatea! Sănătatea  reproducerii–dreptul responsabilitatea ta!”

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul  Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, organizează următoarele acțiuni  :

– 5.02.2020ora 1030  la Spitalul de Urgență Petroșani- secția Neonatologie.

ora 1200 la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Vulcan

6.02.2020 -ora 1030 la Spitalul Municipal ,,Al. Simionescu ” Hunedoara -secția Neonatologie.

– 7.02.2020 –ora 1030  la Spitalul Județean de Urgență Deva – secția Neonatologie.

  – 13.02.2020- ora 1300 la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”

  -20.02.2020 ora ora 1200 la sediul DSP. Deva – Sala de ședințe

 – 27.02.2020 ora 1300 la Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara

Cu aceasta ocazie vom desfășura și activități ale campaniilor: „ Stil de viață sănătos” „Gripa ”și ,,Ziua Mondială a Cancerului”.

Back to top button
Close
Close