Bunicii si parentingul de azi: 5 reguli de stabilit

Părinți de azi au alte idei și convingeri despre creșterea copilului decât cele ale bunicilor de azi. Și dacă bunicii ar face un mic efort de memorie, și-ar aduce perfect aminte ca și ideile mamelor lor (adică străbunicilor) au fost relativ depășite și au considerat că își cresc copiii după reguli noi, moderne. Iată niște sugestii de discutat pentru a evita niște conflicte mai mari de idei. Un fel de reguli de conduita. Este important ca ele sa fie știute dinainte de copil dar chiar și de către soacre sau mame bunici.
Bunicii și educația copilului
Când vine vorba despre copii – în special nepoți, bunicii au în general impresia că ei știu totul despre acest subiect. Simplul fapt (dovedit) că au ajuns în rol de bunici – le da certitudinea ca ‘au reușit’ cu brio testul de parenting. Iar în România, bunicii sunt foarte des implicați (peste măsură) în educația copiilor, petrecând foarte mult timp cu aceștia.
OK dar ce facem când părerile lor despre educația copilului nu coincid cu cele moderne de azi? Cu părerile noastre? Să nu uităm că societatea s-a schimbat, au apărut noi reguli de sănătate, de emancipare, de respect sau siguranță.
Idei vechi și noi despre parenting și educație
Adevărul este că generația de părinți de azi are alte idei și convingeri despre educația și alimentația copilului decât cele ale bunicilor de azi. Și dacă bunicii ar face un mic efort de memorie și-ar aduce perfect aminte ca și ideile mamelor lor (adică străbunicilor) au fost complet depășite și au considerat că își cresc copiii după reguli noi, moderne. Toate la vremea lor așadar și din acest punct de vedere, lucrurile se repetă. Toate ideile noi devin la un moment dat depășite. Atât de depășite că parcă vorbim despre ciocnirea civilizațiilor.
Merita să schimbam părerea bunicilor despre educația copilului de azi?
Însa, oricât de mare ar fi diferența de opinii, merită să schimbăm părerea bunicilor despre educația copilului de azi? Nu ar avea nici un sens și nici un beneficiu. Nu merita efortul.
Reguli de conduită cu bunicii (adică părinți bunici și socri bunici)
Iată însă niște sugestii de discutat pentru a evita niște conflicte mai mari de idei. Un fel de reguli de conduita. Este important ca ele să fie știute dinainte de copil dar chiar și de către soacre sau mame bunici.
1. Există niște reguli de educație (parenting) care trebuie respectate întotdeauna – indiferent ce adult este în preajmă.
Și indiferent dacă bunicii sunt sau nu de fața. Aceste reguli sunt ne-discutabile pentru că sunt despre siguranța copilului. (De exemplu plasarea copilului în scaunul special auto sau purtarea centurii de siguranța în mașină sau cărucior, etc)
2. Bunicii sunt ființe speciale care au o relație specială cu nepoții
Bunicii sunt acele ființe care permit nepoților o serie de lucruri – care acasă sunt de ne-conceput. Dulciuri fără limită, orice emisiune la tv, culcatul târziu, clătite nelimitate, relaxarea oricărei reguli de disciplină … Adevarul este că relația bunic-copil este frumoasa și perfectă.
Știm că există acea frustrare a părinților când observa că bunicii le dărâma toate regulile pe care ei se chinuie să le impună acasă. Dar, cel mai bine e sa îți înveți copilul, la întoarcerea acasă – că regulile bunicilor sunt valabile doar pe teritoriul lor, iar acasă – regulile care se respecta sunt cele ale lui tati și mami. Punct.
3. Să privim imaginea putin detașat
Deși este foarte important să avem reguli și principii ferme de parenting, unele mici ieșiri din decor (la bunici) pot fi trecute cu vederea. Trei clătite în plus, o pungă de bomboane, un suc cu aditivi, un sendviș suplimentar – nu sunt chiar o drama…
4. Dacă totuși simți nevoia să ai un argument cu care să controlezi bunicii – când le dai instrucțiunile de alimentație a copilului, spune-le că ‘asa a recomandat medicul’.
5. O regulă pentru tine, mămico: Ai grijă cum tratezi bunicii în fața copilului tău. Așa va face și el cu tine, când vei fi bunică …