glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Altfel de turism. O braziliancă, în necunoscutul județului Hunedoara, la Tarnița

O tânără braziliancă vrea să vadă cum este viața la țară, într-un colț rupt de lume, din județul Hunedoara. Sabryna are 38 de ani, și-a vândut mașina, singurul bun pe care îl avea în țara din America de Sud, și a plecat. Unde? Unde nu a văzut cu ochii! Prima dată, în Portugalia, iar acum se află în România pentru a doua oară. Ieri, a ajuns la Tarnița, unde își va petrece următoarele săptămâni.

Veterinar de profesie, Sabryna și-a luat viața în propriile mâini. La vârsta de 38 de ani, și-a dat seama că ea trăiește doar pentru a-și achita facturile și că nu poate să se bucure de experiențe noi, să cunoască oameni, să vadă locuri pe care doar în minte și le putea imagina. Și-a dat demisia, și-a vândut mașina, și a plecat în lume. La propriu! A aflat despre provocările unui altfel de turism, de pe site-ul Work Away, care este platformă prin care poți să îți găsești de muncă în timp ce călătorești. Bine, muncă este mult spus. Lucrezi câteva ore pe zi (în principiu între 3 și 5, iar weekendurile le ai libere) și primești în schimb cazare, uneori și masă! „Acest gen de voluntariat se numește «work away». Oferi muncă, și primești casă și mâncare. Pentru mine, nu este prima experiență de acest gen. Am mai fost în două locuri, în Portugalia și o dată în România, lângă Sibiu, la Cisnădie”, spune Sabryna.

Spre nicăieri, cu bucurie

Prima experiență a Sabrynei peste ocean, în Europa, a fost în Portugalia, unde a „lucrat” la o mini grădină zoologică a unui centru pentru persoanele cu dizabilități. După câteva săptămâni, a urmat o altă provocare, tot în Portugalia, de această dată la o familie. Aceștia aveau casa în mijlocul unei mici „jungle”, o mică cascadă lângă gospodărie și tot ce trebuia să facă Sabryna era să vopsească niște plăcuțe din lemn. Totul timp de cinci zile pe săptămână, cinci ore pe zi, iar în restul timpului, tânăra se putea bucura de liniștea naturii, de frumusețea zonei. Dar, mai ales, Sabryna avea timp pentru a descoperi lumea, tradițiile și obiceiurile. Apoi, a urmat România. A venit prima dată în județul Sibiu, tot prin platforma „Work Away”. La Cisnădie, a întâlnit oameni minunați. O familie formată dintr-un american și o româncă, care au adoptat 10 copii de etnie romă, și care aveau nevoie de sprijin fizic, pentru a-i putea îngriji pe micuți.

Andy Hertz, gazda din Tarnița

Județul Hunedoara are înregistrate pe site-ul „Work Away” 11 locații disponibile. Este vorba despre 11 posibile gazde, în așteptarea unor oameni care să îi sprijine la muncă. Una dintre gazde este Andy Hertz, un tânăr de 33 de ani, din Tarnița. Aici a ajuns ieri și Sabryna. „La Cisnădie, am întâlnit un băiat, care îl cunoaște pe Andy, mi l-a recomandat, pentru că băiatul acela a fost voluntar la După Piatră. Și, iată-mă aici, în județul Hunedoara”, spune tânăra braziliancă. Andy Hertz s-a mutat în Tarnița după 6 ani de muncă în Londra, ca să scrie și să trăiască în natură. În descrierea de pe site-ul „Work Away” gazda spune: „Casa noastră este un loc de bucurie, cu prieteni care vin la noi în vizită, de obicei în weekenduri. Când suntem împreună, ne place să ne bucurăm și să apreciem fiecare zi în parte, dar avem și zile liniștite special pentru relaxare și meditație”. Andy are nevoie de oameni care să îl ajute la grădinărit, construcții, să aibă grijă de animale, să îl sprijine în munca din gospodărie, dar și să se ocupe de turiștii care vin în zonă. În schimb, promite o experiență de neuitat.

„Zacusca este cea mai bună mâncare din lume”

Să îți iei viața în propriile mâini nu este un lucru ușor, dar mult mai complicat este, din punctul multor oameni de vedere, să mergi spre… nicăieri. Să știi că azi ești într-un loc, iar peste o săptămână-două, în alt colț al lumii. Teama de necunoscut nu este, însă, un sentiment care să o încerce pe Sabryna. „Nu mi-e frică să fac asta. În Brazilia, mi-ar fi fost frică, dar nu aici. Voi sta în România cât de mult pot, pentru că dacă mă mut de multe ori, cheltui bani, și la un moment dat se vor sfârși. Cel mai probabil, de aici, voi merge undeva aproape de Timișoara, pentru a fi aproape de Serbia, pe care îmi doresc să o vizitez, iar apoi aș vrea să merg la ferme sau orfelinate din Croația. Îmi doresc să ajung în continentul asiatic, în Vietman, Cambodgia…”, mărturisește Sabryna.

În cele câteva săptămâni cât a stat în România, tânăra braziliancă spune că și-a dat seama de faptul că românii sunt foarte primitori și încearcă să ajute, chiar dacă unii nu cunosc o limbă străină. Sabryna are un jurnal, în care sunt trecute câteva cuvinte explicate în limba română. „Copiii de la orfelinat m-au învățat multe despre România. «Zacuscă», cred că a fost primul cuvânt despre care am luat notițe. E cea mai delicioasă mâncare din lume. Cred că aș putea trăi toată viața mâncând doar zacuscă”, mai spune Sabryna.