glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Ziua Mondială a Apei marcată în județ. Elevii hunedoreni, informați despre protejarea resursei naturale vitale

Elevii de la cinci unități de învățământ din județul Hunedoara vor fi informați despre necesitatea economisirii apei și protejării acestei resurse vulnerabile. Acțiunea este desfășurată de Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

Ziua Mondială a Apei, sărbătorită anual la data de 22 martie, este dedicată acțiunilor în domeniul apei. În 2017, tema o reprezintă apele uzate, iar campania de promovare are în vedere două aspecte: reducerea cantității de ape uzate și reutilizarea acestora. Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara (SGA) celebrează această zi, împreună cu partenerii şi colaboratorii săi. Astfel, în perioada 17-24 martie 2017, se desfășoară activități la școli și grădinițe (Școala Gimnazială Băcia, Școala Gimnazială Băița, Grădinița „Teglas Gabor” Deva, Școala Gimnazială „Aron Densusianu” Hateg, Școala primară „Samuel” Deva), având drept scop conștientizarea elevilor cu privire la necesitatea economisirii apei și protejării acestei resurse vulnerabile. Administraţia Bazinală de Apă Mureş depune eforturi considerabile în domeniul managementului resurselor de apă, în strânsă legătură cu prevederile legislative europene. Conform reprezentanților SGA Hunedoara, acest eveniment reprezintă o bună ocazie pentru cooperarea între specialişti, în vederea identificării domeniilor comune de acţiune şi pentru a discuta provocările în vederea asigurării unei dezvoltării durabile, ţinând cont şi de dezvoltarea resurselor  umane. „La nivel mondial, majoritatea apelor uzate din gospodării, industrie și agricultură se întorc în natură fără a fi epurate sau reutilizate, poluând mediul și pierzând substanțe nutritive importante, precum și alte materii recuperabile. În loc să irosim apele uzate, trebuie să reducem volumul acestora și să le reutilizăm. În cadrul locuințelor, putem reutiliza apele reziduale reciclate la udarea grădinilor și a terenurilor cultivate. În orașe, putem epura și utiliza apele uzate la udarea spațiilor verzi. În industrie și agricultură, apele uzate pot fi epurate și folosite ca ape de răcire sau ape pentru irigații. Ziua Mondială a Apei este pentru SGA Hunedoara un bun prilej de a readuce în atenţia opiniei publice problemele legate de necesitatea protejării resurselor de apă şi de a evidenția rolul, îndatoririle şi responsabilitãţile noastre, ale celor cu atribuţii în protejarea şi valorificarea acestora. O apă curată ne oferă şansa la o viaţă mai sănătoasă și noi toți trebuie să acționăm în direcţia protejării şi conservării calităţii ei”, a precizat directorul SGA Huendoara, ing. Grigorie Burjan.

36 de staţii de tratare a apei în scop potabil în județ:

Zona Deva: cuprinde 17 staţii de tratare (9-suprafaţă; 8-profunzime). Staţiile: Orlea-s; Baniu-p; Certej-s; Folorât-p; Dealul Mic-s; Sibişelul Nou-s; Hobiţa-s; Boiu-s; Ştei-p; Hondol-p; Bocşa Mică-p; Mălăieşti- s; Romoşel-s; Rapolt-p; Sarmisegetuza- s; Costeşti- p; Răchitova- p.

Zona Hunedoara: cuprinde 5 staţii de tratare (1-mixtă, 3-suprafaţă, 1-profunzime). Staţiile: Sânpetru-s+p; Cinciş-s; Boşorod-s; Ghelari-s; Boş-p.

Zona Valea Jiului: cuprinde 12 staţii de tratare (5-suprafaţă, 7-profunzime) – Staţiile Valea de Peşti-s; Braia-s; Aninoasa-s; Zănoaga-p; Taia-s; Jieţ-s; Pârâul Rece-p; Topliţa-p; Herţa-p; Morişoara-p; Drenuri Jieţ-p; Cărpiniş –p.

Zona Brad: cuprinde 2 staţii de tratare (1-suprafaţă, 1-profunzime). Staţiile: Crişcior-p, Vaţa de Jos-p.

Back to top button