glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Raluca, tânăra din Brad care-şi trăieşte visul la 10.000 de metri altitudine (GALERIE FOTO)

Cum arată viața unei stewardese și cât este de greu să ajungi să profesezi? Este o întrebare care frământă milioane de tinere, aspirante la această profesie. Să călătorești în întreaga lume, să îți petreci nopțile în cele mai scumpe și luxoase hoteluri, să interacționezi cu oameni de diverse naționalități, să ai un salariu mare și să ai parte de experiențe inedite – arată mai degrabă ca un vis frumos, imposibil de atins. Totuși, există femei care au un asemenea job. Printre acestea se numără și Raluca Huștiuc, o tânără de 25 de ani din Brad, care  lucrează ca însoțitoare de bord la una dintre cele mai mari companii aeriene din Orientul Mijlociu, Etihad.

Raluca Huștiuc sau „Îngeraș” cum îi spun prietenii, datorită chipului său angelic, a plecat din România în urmă cu doi ani, după ce a absolvit Facultatea de Relații Publice și Comunicare din Cluj – Napoca. Tânăra susține că visa încă din primul an de liceu să ajungă stewardesă, dar niciodată nu și-a imaginat că visul i se va împlini și că, la doar 25 de ani, va locui în Abu Dhabi, într-o zonă rezidențială, lucrând pentru compania aeriană Etihad. „Într-adevăr, din clasa a IX-a mi-am dorit să am un asemenea job, cu tot ceea ce implică el. Știam că meseria de stewardesă este foarte frumoasă, ai parte de foarte multe experiențe inedite, dar în același timp mi se părea un obiectiv greu de atins. Cu toate acestea, pe la mijlocul facultății, când toți ne punem problema ce vom face cu facultatea pe care o urmăm și unde vom lucra, am decis să aplic pentru jobul de însoțitor de bord la companiile Qatar și Emirates. Bineînțeles că selecţia a fost foarte riguroasă, eu nu eram destul de pregătită și nu am reuşit. Acest lucru nu m-a afectat, ba chiar m-a ambiționat mai mult și atunci m-am hotărât că voi lupta să ajung stewardesă. M-am înscris la Timișoara la un curs pregătitor, iar între timp am aflat că la București au loc interviuri pentru o companie aeriană low cost, Ryanair. Am fost la interviu, l-am promovat și am plecat la Londra unde am prins post. În momentul în care am îmbrăcat prima dată uniforma de stewardesă am simțit că visul mi s-a împlinit, dar nu pe deplin, pentru că îmi doream să lucrez la una dintre cele mai mari companii aeriene din lume”, povestește tânăra brădeancă.

Job-ul la Ryanair, un bun început în carieră

Deși postul de însoțitoare de bord la o companie low cost avea să-i deschidă Ralucăi noi orizonturi, tânăra nu era pe deplin mulțumită. Considera că este un bun început pentru cariera sa în aviație, dar viața de stewardesă nu era așa luxoasă pe cum își imagina: salariul era modest, își plătea training-urile, chiria, cheltuielile, uniforma – în condițiile în care traiul în Londra era foarte scump, iar salariul era cuprins între 800 și 1.200 de lire. „Trăiai o viață decentă cu salariul de Ryanair, dar nu îți permiteai extravaganțe. În plus, aveam zboruri doar în Europa și eu îmi doream foarte mult să văd și alte continente, să întâlnesc alte naționalități. De aceea, după un an, pe când mă aflam în concediu la Brad, am auzit de două interviuri pentru posturi la companiile din Emiratele Arabe Unite, Qatar și Etihad. Am fugit la Cluj să susțin interviul pentru Qatar și apoi la București pentru Etihad. Le-am promovat pe amândouă, dar am ales să merg la Etihad pentru că viața la Qatar era foarte strictă. După ce mi-am dat demisia de la Ryanair, m-am mutat în Abu Dhabi și am început job-ul la Etihad, aceasta fiind compania pentru care lucrez și în prezent. Practic, când am fost acceptată la această companie pot să spun că mi s-a împlinit cu adevărat visul, acela de a lucra pentru una dintre cele mai bune companii din lume”, susține „Îngeraș”.

Plajă în Filipine, cafea la Paris și relaxare în Vietnam

După un an de zile ca stewardesă în Orientul Mijlociu, Raluca a revenit săptămâna trecută în Brad, când ne-a povestit, pe lângă ceea ce înseamnă acest job, și ce destinații a vizitat. Astfel, dacă în urmă cu câteva luni, tânăra își bea cafeaua în Paris, făcea plajă în Filipine, se relaxa în Vietnam, Japonia sau China, acum se pregătește să mănânce hot-dog în New York deoarece tocmai a obținut viza pentru Statele Unite ale Americii, iar primul său zbor după concediu va fi în țara tuturor posibilităților. „Nu pot să spun că este un job perfect, că orice meserie mai are și părți întunecate dar se apropie de perfecțiune. Totuși, mă simt binecuvântată că la doar 25 de ani lucrez ca stewardesă la Etihad și că am vizitat și am avut zboruri peste tot în lume, mai puțin America. Am fost în Japonia, China, Australia, India, Filipine, Indonesia, Vietnam, Coreea, Thailanda și peste tot în Europa, iar în urmă cu o lună am obținut viza pentru America. Primul zbor va fi în SUA și sunt foarte curioasă și entuziasmată să văd ce mă așteaptă. Într-adevăr va fi un zbor de 14 ore, dar când voi ajunge voi putea să mă odihnesc și să vizitez”, a adăugat stewardesa.

Viața în Abu Dhabi, o extravaganță

Meseria de stewardesă este bine plătită, chiar şi pentru standardele înalte din capitala Emiratelor Arabe Unite. În plus, Raluca susține că viața în Abu Dhabi este o extravaganță, pentru aproape oricine lucrează acolo. „Salariul unui însoţitor de bord diferă de la lună la lună, însă se poate ajunge la 2.500 de euro dacă ai zboruri bune, pentru că eşti plătit şi pentru orele de zbor, plus diurna din fiecare tură. Totodată, la această companie beneficiezi de foarte multe reduceri, atât la restaurante, cât și la cluburi, piscine, plaje etc. Pe lângă acestea, eu locuiesc într-un cartier rezidențial al Abu Dhabi-ului, iar acolo îmi este plătit tot: chirie, cheltuieli, chiar și uniformele de serviciu. Cu toate aceste beneficii, poți foarte ușor să duci o viață extravagantă în Abu Dhabi, dar și în orice altă țară. Eu, spre exemplu, în doar un an de zile mi-am cumpărat o mașină acolo (Abu Dhabi – n. red.) și urmează să îmi cumpăr un apartament în România”, susține tânăra brădeancă.

Sfaturi pentru tinerele pasionate de acest job

Pentru a ajunge stewardesă la una dintre cele mai mari companii din lume este nevoie de foarte multă ambiție și răbdare, calități pe care Raluca a demonstrat din plin că le are. De aceea, brădeanca a dorit să transmită și altor fete care doresc să urmeze această meserie câteva sfaturi: „Dacă își doresc cu adevărat această meserie, trebuie să aibe ambiție și să fie mereu îndrăznețe în ceea ce privește încercările destinului. Deși pare un job perfect la suprafață, are și părți întunecate, cum sunt urgențele medicale, anumite riscuri, diferențele de cultură și educație și dorul de casă. Dar, dacă fetele sunt conștiente că pot să înfrunte toate aceste dificultăți să le spunem, eu le sfătuiesc să aplice pentru job și să nu se uite în spate, pentru că vor fi foarte încântate. În final vreau să spun că susținerea celor dragi contează foarte mult. Eu rămân foarte recunoscătoare familiei mele pentru că a avut încredere în mine și m-a sprijinit pentru a-mi împlini visul”, a încheiat Raluca.

Back to top button