glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Paradox hunedorean pe piaţa forţei de muncă. Hunedorenii se plâng de lipsa locurilor de muncă, iar unii patroni reclamă dezinteresul pentru joburile oferite

Ajutoarele de la stat încurajează ne-munca. Cel puţin asta reiese din faptul că în majoritatea oraşelor din judeţul Hunedoara, pe orice stâlp, avizier, staţie de autobuz, apar, zilnic, anunţuri de angajare în diferite domenii. Cu toate acestea, rata şomajului este într-o continuă creştere în judeţ, iar angajatorii sunt disperaţi că nu găsesc personalul de care au nevoie.

Câteva sute de locuri de muncă îi aşteaptă pe şomerii hunedoreni, dar aceştia se pare că refuză să lucreze. Deşi nu au experienţa necesară, majoritatea persoanelor în căutarea unui loc de muncă fac diferite „nazuri” la oferta de angajare şi mai rău, refuză să lucreze pe un salariu relativ decent. Disperaţi de situaţie, angajatorii din judeţul Hunedoara afişează zilnic, în diverse locuri, anunţuri de angajare în speranţa că necesarul de personal să fie refăcut. În plus, şi rubricile de mică publicitate din ziarele locale sunt „invadate” de astfel de anunţuri, dar şomerii, şi în special tinerii, preferă să obţină un ajutor financiar de la stat decât să muncească.

Criză în restaurante

Constrânşi de lipsa de personal, patronii de restaurante, baruri sau cafenele sunt dispuşi să „pluseze” în ceea ce priveşte valoarea remuneraţiilor şi a facilităţilor oferite. Aceştia susţin că oferă şi salarii de peste 1.200 lei unui ospătar, iar pe lângă acesta, „ciubucul” este al lor. „De câteva luni am dat anunţuri de angajare în ziare, am postat pe un site de socializare şi am lipit un afiş chiar pe uşa de la intrare a restaurantului, dar până acum nimeni nu m-a sunat sau nu a fost interesat de job. Am ajuns la concluzia că există foarte mulţi tineri în special, care deşi nu ştiu să facă nimic şi nu au experienţă nu sunt interesaţi nici să înveţe, dar nici să lucreze. Pur şi simplu nu ştiu ce să mai fac să găsesc personal capabil să muncească şi să fie serios. Îmi vin ospătari, bucătari sau cameriste la angajare, învaţă meserie, iar după o lună pleacă, iar mie îmi revine să plătesc impozite la stat după ei. Este o situaţie critică din punct de vedere al forţei de muncă, în condiţiile în care rata şomajului creşte lunar, iar noi, angajatorii, nu avem cui să-i oferim un post bine plătit”, a precizat administratorul unui restaurant din judeţ, Bogdan Felea.

Nici posturile de inginer nu prezintă interes

Cu toate că cei mai mulţi şomeri îşi doresc să găsească un loc de muncă de director sau să fie cât mai bine plătiți şi să nu facă mai nimic, posturie de inginer, care în urmă cu câţiva ani erau cele mai căutate, nu mai reprezintă un interes pentru hunedoreni. Spre exemplu, în centrul Devei câteva anunţuri de genul „angajăm inginer de autovehicule rutiere” sau „angajăm subinginer mecanic autovehicule” stau de luni bune pe geamurile unui magazin, dar nimeni nu s-a sinchisit să întrebe ce presupune jobul, cu atât mai puțin să sune la numărul afişat.

Zeci de hunedoreni și-au găsit un loc de muncă la Bursă

Bursa locurilor de muncă de săptămâna trecută s-a încheiat cu succes pentru câteva zeci de persoane. Acestea şi-au găsit loc de muncă în cadrul ultimului eveniment de profil organizat la nivelul judeţului Hunedoara. Oferta de locuri de muncă a numărat 520 de posturi, cele mai multe în Deva (130), Hunedoara (115) şi Petroșani (80). Cei mai mulţi şomeri care au reuşit să-şi găsească un loc de muncă au fost în Deva (35), Petroșani (27) şi Hunedoara (24). „Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara a organizat joi, 23 iunie 2016, Bursa Locurilor de Muncă în Deva, Hunedoara, Petroșani, Orăștie, Hațeg, Brad, Călan, Simeria, Lupeni, Vulcan. Au fost contactaţi un număr de 150 angajatori în vederea participării la bursă şi au participat efectiv un număr de 56 agenţi economici. La bursă au participat 717 hunedoreni dornici să își găsească un loc de muncă, dintre care 230 au fost selectați în vederea încadrării. 128 de persoane au şi fost încadrate în muncă. Agenţia va monitoriza după un interval de 30 de zile câte dintre persoanele selectate au fost încadrate în muncă”, a precizat directorul executiv al AJOFM Hunedoara, Nicolae Fara.

Back to top button