glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

(GALERIE FOTO) În scop caritabil, la peste 5.300 de metri altitudine. Brădeanul Edward Dijmărescu a „cucerit” Everest Base Camp fără a avea experienţă ca alpinist

A îndurat temperaturi extrem de scăzute, a făcut efort continuu în condiţiile lipsei de oxigen și a înfruntat pericole la tot pasul. Totul, pentru o cauză nobilă. Este povestea lui Edward Dijmărescu, brădeanul care, din dorinţa de a strânge fonduri pentru Institutul de Cercetare al Cancerului din Londra, a escaladat unul dintre cei mai înalți munți din lume, pentru ca în final să ajungă la destinația propusă: Everest Base Camp, la aproximativ 5.357 de metri altitudine.

Everestul văzut prin teleobiectivul lui Edward Dijmărescu
Everestul văzut prin teleobiectivul lui Edward Dijmărescu

Edward Dijmărescu, originar din municipiul Brad, trăiește în Londra de peste 14 ani împreună cu soția sa și lucrează ca manager într-o organizație caritabilă din sudul Londrei – SeeAbility. De mai bine de cinci ani, Edward participă la diferite expediții și maratoane în scopuri umanitare.  În 2013 a alergat la Maratonul Londrei pentru Spinal Research UK (Cercetare pe Coloana Vertebrală), terminând cursa în aproximativ cinci ore. În 2014 a făcut o expediție la Machu Picchu, în Peru, luând drumul faimosului Inka Trail și strângând fonduri pentru Crucea Roşie Britanică, iar între 2012 și 2016 a participat la diferite curse de alergare (fiecare mai lungi de 20 de kilometri) pentru diferite organizații caritabile. Dorind să facă mai mult pentru semenii lui și să ajute la descoperirea unor  tratamente mai bune sau, poate, chiar un antidot pentru cancer, tânărul brădean, în vârstă de 37 de ani, s-a gândit să efectueze una dintre cele mai grele expediții din lume, spre Everest Base Camp, principala tabără de pe traseul spre cel mai înalt vârf din lume. După șapte zile de efort continuu, timp în care a străbătut munții Himalaya și a îndurat temperaturi extrem de scăzute, luni, tânărul a reușit să pună steagul Bradului la aproximativ 5.357 de metri altitudine.

Doi ani de pregătiri pentru a vedea Everestul

Întreaga expediție a lui Edy a început, practic, în anul 2015, când i-a venit ideea. De atunci au urmat doi ani de pregătiri intense, fizice și mentale, și strângeri de fonduri pentru Institutul de Cercetare al Cancerului, din cadrul spitalului Royal Marsden, din Londra. „Pe 22 septembrie, anul acesta, Edward a plecat spre muntele Everest, care la cei 8.848 m este cel mai înalt de pe planetă. După un drum lung de la Londra la New Delhi, Kathmandu (capitala Nepalului) și apoi Lukla (oraș din nord-estul Nepalului), Edward a început trek-ul (călătoria) de 12 zile, până la Everest Base Camp și înapoi la Lukla. Împreună cu echipa de englezi cu care a plecat din UK, au străbătut munții Himalaya trecând prin Namche Bazaar, Dingboche și Gorakshep. În fiecare locație, au petrecut câteva zile să se adapteze la lipsa din ce în ce mai acută a oxigenului. După aproximativ șapte zile de urcat, luni dimineață, în 2 octombrie, Edy a ajuns la Everest Base Camp. O zi mai târziu, în 3 octombrie, a urcat la aproximativ 5.647 de metri, pe masivul Kala Patthar de unde Everestul se vede în toată măreția lui. A fost o dimineață extraordinară pentru Edward și colegii lui, care au reușit să ajungă acolo, foarte greu, îndurând temperaturi extrem de scăzute, dar cu o vedere superbă a răsăritului”, povestește mama lui Edy, directoarea Palatului Copiilor Deva, Gabriela Cobori.

Un vis împlinit

Călătoria reușită la Everest Base Camp este ca un vis împlinit pentru Edy. Deși a fost o aventură extrem de dificilă, a avut și momente de neuitat, cu imagini și amintiri incredibile pe care nu mulți au ocazia să le vadă în viață. „Edward și-a dorit mult să facă această expediție, în special datorită faptului că toate fondurile strânse merg la o cauză foarte nobilă. De asemenea, frumusețea lucurilor prin care a trecut a meritat tot efortul și durerile fizice îndurate. În momentul de față, Edy și echipa lui au coborât la aproximativ 4.254 m, în Pherice, iar încetul cu încetul, în următoarele zile vor ajunge înapoi în Lukla la doar 2.800 m. Din diferite părți ale expediției, a reușit să prindă conexiune la Internet și a trimis câteva poze și gânduri despre încercările expediției. Cu siguranță, o călătorie de neuitat, cu locuri superbe și peisaje incredibile. Echipa se va întoarce la Londra pe 9 octombrie, iar Edward deja se gândește la următoarea expediție”, a adăugat Gabriela Cobori.

Până în momentul de față, Edy a reușit să strângă pentru Institutul de Cercetare al Cancerului din Londra peste 2.000 de lire. Mai mulți brădeni, inclusiv colectivul de la Spitalul Municipal Brad au fost impresionați de demersul tânărului, s-au mobilizat și l-au susținut pe tânăr, donând diverse sume de bani. Cei care încă mai doresc să ajute cauza nobilă pentru care militează Edward Dijmărescu o pot face accesând link-ul:

https://www.justgiving.com/fundraising/EdwardDijmarescu1.

Back to top button