glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

CCI vrea să ducă producătorii locali mai aproape de hipermarketuri

Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara anunţă că doreşte să intermedieze legătura dintre lanţurile de super şi hipermarketuri şi producătorii din judeţ. Demersul apare pe fondul modificărilor legislative care impun hypermarket-urilor ca măcar 51 la sută din totalul produselor vândute să fie de provenienţă românească.

O primă oportunitate pentru materializarea intenţiei CCI Hunedoara a fost campania „Tu produci, noi te susţinem”, iniţiată la nivel naţional de Auchan. În cadrul acesteia, săptămânile trecute, au fost organizate întâlniri cu producători locali în opt oraşe mari ale ţării. La întâlnirile de la Sibiu şi Timişoara, producătorii hunedoreni au fost destul de slab reprezentaţi, motiv pentru care CCI Hunedoara face demersuri ca o asemenea întrevedere să aibă loc şi la Deva: „Am discutat cu reprezentanţii Auchan această posibilitate, abordarea lor a fost una deschisă, însă nu avem, deocamdată, un răspuns clar pentru că aşa e în multinaţionale: toată lumea cere aprobări de la nivelurile superioare de conducere”, spune directorul Camerei, Crinela Gafton.

Asocierea e soluţia

„Facem tot ce putem pentru a sprijini producătorii locali, atât pe cei de produse alimentare, cât şi pe cei care au produse nealimentare, să devină furnizori pentru marile lanţuri comerciale care au unităţi deschise în judeţul Hunedoara. E nevoie însă ca producătorii să se organizeze în asociaţii, astfel încât să poată livra cantităţi mai mari, în mod constant în hypermarket-uri”, adaugă Crinela Gafton.

Modelul despre care vorbeşte directorul CCI Hunedoara a fost aplicat cu succes încă din 2012 de către Cosmin Iancu şi Lucian Rus, doi producători hunedoreni de legume. „Suntem cinci membri fondatori şi încă 15 membri asociaţi. Noi (eu şi Lucian) cred că ne-am fi descurcat şi fără această asociere, însă ne-am gândit că ar fi mai bine dacă am înfiinţa o structură asociativă, pentru a avea şi volume mari, dar şi o gamă mai largă de produse. Suntem producători de legume şi fructe. Sistemul nostru nu funcţionează super-centralizat, ci fiecare este răspunzător de partea lui. E un sistem mai flexibil de lucru. Reuşim să livrăm produse pentru Auchan, Carrefour, Kaufland şi Lidl. Din partea lanţurilor de retail există acum o deschidere şi mai mare pentru cooperarea cu producătorii locali, mai ales că a apărut şi acea lege care-i obligă să aibă pe rafturi mai cel puţin 51 la sută produse româneşti”, spune Cosmin Iancu, administratorul „Grup Prod Corvinia”.

Reţinere greu de înţeles

Am încercat şi noi să aflăm de la reprezentanţii Auchan, dacă în perioada următoare va avea loc, la Deva, o întâlnire a reprezentanţilor companiei cu producătorii hunedoreni, care sunt concluziile întrevederilor „regionale” organizate până acum şi, mai ales, care sunt, pe scurt, principalele condiţii pe care un producător hunedorean trebuie să le îndeplinească pentru a-şi vinde marfa în hipermarketul companiei aflat în reşedinţa de judeţ. După câteva zile de aşteptare am fost „serviţi” cu un sec: „Compania nu doreşte, deocamdată, să facă precizări pe această temă. Vom reveni cu o comunicare la momentul respectiv”.

Tags