glasul-hd.ro Web analytics

Publicitate

(P)Tratamentul obezității – chirurgia bariatrică ultramodernă

Suntem în plina pandemie cu COVID-19. Este cunoscut faptul că majoritatea celor care au pierdut lupta cu coronavirus au avut ca principala comorbiditate obezitatea.

Obezitatea reprezintă o afecțiune medicală în care excesul de grăsime din organism determină afectarea stării de sănătate. Ea apare printr-o combinație de factori, respectiv o creștere a aportului alimentar, o scădere a activității fizice ți o serie de factori genetici.

Obezitatea este considerată maladia secolului 21. Studiile au arătat că în lume peste 600 de milioane de oameni (12 %) suferă de această maladie. Mai grav este faptul că din aceștia peste 100 de milioane sunt copii.

România se află la ora actuală pe un deloc onorant loc 3 în Europa, atât în ceea ce privește obezitatea la adulți, cât și la copii și adolescenți.

Obezitatea atrage după sine o serie de afecțiuni, unele dintre ele extrem de grave și care scurtează durata de viață. În primul rând sunt afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea arterială. În al doilea rând este diabetul zaharat tip II, în care apariția lui este direct legată de creșterea în greutate. Problemele respiratorii ce apar pot fi extrem de grave, mai ales ceea ce se cheamă “apneea în timpul somnului”. Dacă la acestea adaugăm problemele osteo-articulare, de coloană vertebrală, genunchi, etc., problemele vasculare periferice și deloc de neglijat problemele de izolare socială, avem tabloul unei unei afecțiuni cu răsunet general.

În zilele noastre tratamentul obezității este considerat principalul element de prevenire a unei cauze importante de deces prematur. Problema tratării acestei afecțiuni trebuie rezolvată întotdeauna printr-o colaborare multidisciplinară: nutriționist, internist, psiholog, chirurg. Toate acestea vă stau la dispoziție în cadrul clinicii MedVarix din Timișoara.

  1. Ce tipuri de intervenții bariatrice există, care sunt acestea și în ce situații sunt indicate?

Intervențiile bariatrice sunt numeroase, dar au un numitor comun prin faptul ca astăzi, toate se efectuează minim invaziv, ceea ce inseamnă pentru pacient o scădere semnificativa a riscurilor complicațiilor postoperatorii legate de o incizie într-un perete abdominal de dimensiuni, uneori considerabile, iar pe de alta parte o recuperare la parametrii anteriori mult mai rapidă.

Dacă discutăm despre intervențiile restrictive putem vorbi în principal de inelul gastric (gastric banding) și gastrectomia longitudinală (gastric sleeve). Sigur că putem discuta și despre alte astfel de intervenții (vertical banded gastroplasty sau plicatura gastrica), dar astăzi în arsenalul terapeutic pe primele locuri se mențin cele două intervenții menționate anterior.

Inelul gastric înseamnă montarea unui inel de silicon în jurul porțiunii inițiale ale stomacului. Astfel se creează deasupra acestuia un mic rezervor, care atunci când se destinde cu cantități mici de alimente determina apariția senzației de sațietate. Operația este ușor suportată de către pacient, cu riscuri practic nule imediat postoperator, ceea ce a dus la un avânt foarte mare în chirurgia obezității în anii 2000.

Gastrectomia longitudinala este astăzi cea mai frecventă intervenție bariatrică, datorită unor avantaje incontestabile. Ea înseamnă secționarea stomacului pe toată lungimea lui și rămâne un tub gastric foarte mic de 50-100 ml. Tot restul stomacului se îndepărtează, ca atare se elimină și porțiunea superioară a stomacului care secretă un hormon (ghrelina), care este considerat „hormonul foamei”. Ca atare dispare aproape complet senzația de foame, ingeram la ora mesei mâncare, dar nu are unde să intre mai mult de câteva linguri. Rezultate foarte bune.

A doua mare categorie de intervenții sunt cele malabsorbtive, din care pe prim plan se situează by-pass-ul gastric. Reprezintă anastomozarea unei porțiuni a intestinului subțire la porțiunea superioară a stomacului, realizând astfel o ocolire a stomacului în circuitul alimentar, ca atare alimentele vor fi digerate mult mai greu în intestinul subțire. Scăderea ponderală este semnificativă prin apariția fenomenelor de malabsorbție a principiilor alimentare.

În principiu toate aceste operații determină scăderea în greutate, ceea ce face ca toate afecțiunile generate de obezitate să scadă sau să dispară. Acest efect are un răsunet extrem de favorabil asupra afecțiunilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale și asupra diabetului zaharat, care pot să dispară. Motiv pentru care la ora actuală chirurgia bariatrică a devenit chirurgia metabolică, reprezentând o opțiune importanta a tratamentului unor forme de diabet zaharat tip II, și nu numai.

  1. Ce complicații pot apărea?

Există o serie de complicații imediate legate de intervenția chirurgicală, care este una complexa și bineînțeles necesită o expertiză corespunzătoare. Există și o serie de complicații tardive a fiecărei intervenții în parte. În principal sunt legate de posibile aporturi insuficiente alimentare. Pot să apară deficite de vitamine, de oligoelemente, de aceea este necesară o colaborare permanentă între pacient și echipa terapeutică, pentru că toate aceste deficiențe trebuie corectate la timp, înainte să apară complicații specifice fiecărui deficit.

  1. Cât durează o intervenție?

Aceasta este o întrebare frecventă a pacienților și la care răspunsul este „în chirurgie știi când intri, nu știi când termini”, dar dacă operația decurge normal, fără incidente ea poate varia de la 1 ora la 3 ore în funcție de tipul intervenției, în funcție de situația locală. Vă dau un exemplu, nu este același lucru să operezi un pacient de 120 de kg cu unul de peste 200 de kg. Nu timpul operației este definitoriu, ci siguranța pacientului și succesul intervenției.

  1. În cât timp se vor observa efectele pozitive ale intervenției? Care este timpul ideal de slăbire?

Efectele pozitive se observă imediat, pacienții se simt foarte bine după 2-3 săptămâni. Scăderea sau dispariția spre exemplu a hipertensiunii arteriale sau a diabetului se observa în primul trimestru. Scăderea ponderala nu este o constanta, în general în prima luna se slăbește cel mai mult, ulterior acesta diminua progresiv până la 6 luni și un an. Sunt momente în această perioada în care rămân la o greutate constantă 1-2 săptămâni, urmând ca ulterior să scadă accentuat.

În concluzie chirurgia bariatrică este o chirurgie complexă, dificilă. Ea se adresează de multe ori unor pacienți care în ciuda aspectului („gras și frumos”) sunt extrem de fragili. Înseamnă implicarea pacientului și a unei a echipe extrem de numeroase de chirurgi, anesteziști, gastroenterologi, pneumologi, cardiologi, nutriționiști, radiologi, psihologi și așa mai departe. Clinica MedVarix vă oferă echipa de specialiști cu renume pentru a vă ajuta pe acest drum.

Ne găsiți la 0256 443 625 sau online la www.medvarix.ro

Back to top button