glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Tradiţiile strămoşeşti au fost reînviate în comuna Sălaşu de Sus

Tradiţia şezătorilor a fost readusă în actualitate în localităţile de la poalele Muntelui Retezat. Centrul de Vizitare a Parcului Naţional Retezat, din comuna Sălaşu de Sus, a fost gazda celei de-a cincea ediţii a şezătoarei de la Nucşoara.

Meşteri populari din zona Haţegului, femei care deţin “taina ştrincănitului” şi interpreţi locali de muzică populară i-au întâmpinat la acest final de săptămână pe iubitorii obiceiurilor tradiţionale, la şezătoarea de la Nucşoara.

Produsele tradiţionale, punctul forte al şezătoarei

Şezătoarea de la Nucşoara se doreşte a fi o reîntoarcere în timp, când meşterii locali din zona Haţegului şi “maestrele” în arta ştrincănitului se reuneau în Postul Crăciunului pentru a-şi confecţiona haine sau unelte. Acest obicei a fost readus în actualitate pentru a promova tradiţia locală. Şezătoarea de la Nucşoara a reunit zeci de participanţi. Înveşmântaţi în straie populare, meşterii locali au împărtăşit tainele meşteşugurilor de demult, în “atelierele” împodobite cu “pricoiţe” şi alte produse de artizanat. Nici bucatele tradiţionale nu au lipsit de la şezătoare. Virşlii de Sălaş, sângeretele de odinioară, sloi de oaie, dulceţuri şi compoturi au fost doar câteva dintre bunătăţile pregătite de “maeştrii bucătari” ai locului, după reţete numai de ei ştiute. “Prin această şezătoare am vrut să renaştem obiceiurile şi tradiţiile de la noi din zonă. La început am fost un grup restrâns, dar numărul nostru a sporit de la ediţie, la ediţie. Promovăm obiceiurile zonei şi produsele tradiţionale. Ne lăudăm cu virşlii de Sălaş şi sângeretele care se prepară în zonă, care este un fel de salam de vară pe care îl consumau strămoşii noştri când mergeau la munca câmpului. Mai avem slănină, sloi de oaie, ţuică, miere şi toate acestea sunt preparate sută la sută natural”, a detaliat unul dintre organizatori lista de produse tradiţionale, Mihai Iancu.

Turismul, singura şansă pentru comuna Sălaşu

Şezătoarea de la Centrul de Vizitare a Parcului Naţional Retezat (PNR) a fost organizată de Asociaţia de Turism Retezat în colaborare cu Administraţia PNR în cadrul unui proiect mai amplu derulat în parteneriat cu Primăria Comunei Sălaşu de Sus şi Asociaţia Composesorală Plai – Groapele. Edilul comunei Sălaşu de Sus susţine că promovarea obiceiurilor tradiţionale ar putea fi o şansă extraordinară pentru comunitatea pe care o păstoreşte. “Primul obiectiv al meu, de când am fost ales primar în 2000, a fost să promovez cât se poate de mult comuna Sălaşu de Sus. Am început cu Festivalul Narciselor şi alte acţiuni printre care şi această sezătoare. Cu siguranţă această şezătoare în care promovăm tradiţiile şi produsele pe care le preparăm în zonă va fi un lucru foarte bun pentru comună şi astfel vom putea atrage cât mai mulţi turişti. Sper ca pe viitor cetăţenii din comună să reuşească să traiască din turism şi agricultură”, a spus primarul comunei Sălaşu de Sus, Sorin Marica.

Back to top button