glasul-hd.ro Web analytics

Parenting

Te-ai întrebat cum se simte copilul tău când te vede tot timpul cu telefonul în mână?

Un subiect de dispută este cel referitor la faptul că cei mici petrec mult timp în fața ecranelor și ar trebui impuse niște reguli.

Dar și părinții ar trebui să țină cont de ele. Aceștia sunt mereu cu mâna pe telefon, în timp ce se află în preajma copiilor, ceea ce duce la “utilizarea excesivă a tehnologiei de mână, în special a telefonului mobil și a tabletei, în prezența copiilor,” așa cum este definit de un articol publicat de Universitatea de Stat din Michigan.

Vestea proastă este că părinții distrași nu trec neobservați de copii. Un sondaj global realizat de AVG Technologies pe un eșantion de 6.000 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani a relevat că 52% dintre ei cred că părinții lor petrec prea mult timp pe telefoanele mobile. 32% dintre ei s-au simțit lipsiți de importanță atunci când părinții își folosesc telefoanele în timpul mesei, conversațiilor, când se uită la televizor și când ies în parc.

Telefoanele mobile le distrag atenția părinților

Un studiu din 2018 publicat de “Jurnalul de relații sociale și personale” a descoperit că “smartphone-urile distrag părinții să cultive sentimente de conexiune atunci când petrec timp cu copiii lor.”

“Pe cât de atrăgătoare și utile sunt, smartphone-urile pot face ca petrecerea timpului cu copiii să fie ceva nesemnificativ,” a declarat, pentru PsyPost, coautorul studiului, Kostadin Kushlev.

Și poate avea efecte dăunătoare asupra creșterii acestora, după cum au constatat diverse studii. O cercetare din 2016 publicată în revista Translational Psychiatry a sugerat că părinții distrați pot afecta dezvoltarea creierului bebelușilor, în special capacitatea lor de a întelege plăcerea.

De asemenea, poate afecta învățarea și dezvoltarea lor, în special pentru copiii mai mici care nu sunt capabili să își verbalizeze nevoia de atenție.

Conversația cu părinții, importantă pentru copil

Oamenii de știință de la “Massachusetts Institute of Technology” au descoperit că și ceva la fel de simplu cum este o conversație cu părintele poate stimula dezvoltarea limbii și creierului unui micuț. De fapt, limba este cel mai bun predictor al realizării școlii, potrivit unui alt studiu.

Însă, dacă părinții nu reusesc să poarte o conversație cu copilul, pentru că sunt distrași de o alertă text sau simt nevoia să răspundă urgent la un mesaj, “acea rupere” din fluxul conversației îl poate împiedica pe cel mic să învețe, spune psihologul Kathy Hirsh-Pasek într-un interviu pentru The Atlantic.

 

Modalități care te fac să iei o “pauză de telefon”

  1. Fă-ți un program pentru a te deconecta de la dispozitivele tale

Masa și timpul de joaca pot fi un bun prilej fără gadgeturi, astfel încât să îți poti concentra toată atenția asupra micuțului tau. De fapt, a lua masa împreună poate ajuta mai bine copilul să se înteleagă cu alții și să vadă dacă se potrivesc, spune un studiu.

  1. Schimbă culoarea ecranului

Comutarea ecranului telefonului de la colorat la alb și negru poate “reduce atenția de la imaginile atrăgătoare și face navigarea pe Facebook mai puțin interesantă.” Acest lucru îți va orienta atenția către lucruri mai importante – copilul tău.

  1. Dezactivează notificările

Este ușor să scapi de bipurile constante primite pe telefon, așa că oprește notificările și petrece mai mult timp cu cel mic.

  1. Nu uita că este sănătos pentru el să se joace independent

Jocul independent creează încredere, gândire critică și creativitate. El învață, de asemenea, că se poate bucura de propria companie – nu se plictisește atunci când este singur – și că poate avea încredere și se poate baza pe propria sa capacitate de a face lucrurile, spune Heidi Murkoff, autorul seriei “What to Expect When You’re Expecting series.”

54% dintre părinții participanți la sondajul AVG s-au îngrijorat că au dat un exemplu rău copiilor lor, atunci când a venit vorba de utilizarea telefonului. Această conștientizare este un pas înainte. Înseamnă că părinții recunosc că timpul de calitate petrecut cu cei mici este important și se simt bine emoțional atunci când sunt alături de ei. Depinde doar de tine să găsești acel echilibru care funcționează pentru viața de familie.

 

Back to top button