glasul-hd.ro Web analytics


Agricultură

Subvenții în avans pentru fermierii hunedoreni

Fermierii care au depus cereri unice de plată vor primi în avans 70% subvenţiile pe suprafaţă şi până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Avansul se va acorda în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie anul acesta, iar din 1 decembrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va face plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul financiar al fiecărei scheme şi cuantumul calculat şi acordat în avans, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Avansul pentru plata directă în sectorul vegetal, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), este de 102,6082 euro/ha, plata redistributivă pentru intervalele între 1 şi 5 hectare (inclusiv 5 hectare) şi peste 5 hectare şi până la 30 de hectare inclusiv va fi de 48,7127 euro/ha, plata pentru înverzire – 59,3201 euro/ha, iar plata pentru tinerii fermieri – 31,2477 euro/ha.

Pentru speciile ovine/caprine, respectiv sprijinul cuplat în sectorul zootehic, plafonul alocat este de 17,7173 euro/animal.

Mai puține cereri, mai mult teren

Potrivit datelor APIA, peste 846.000 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de aproape 10 milioane de hectare, au fost depuse până la data de 15 mai, când s-a încheiat campania de primire a cererilor, aferente acestui an. Comparativ cu anul trecut, numărul cererilor a scăzut uşor, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 194.000 de hectare, fapt care confirmă tendinţa de comasare a terenurilor, susțin reprezentanții APIA.

Tags
Back to top button
Close
Close